Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по техническим дисциплинам \ Геометрия \ 4623. Курсова робота Методи популяризації математики Я. І. Перельмана

Курсова робота Методи популяризації математики Я. І. Перельмана

« Назад

Код роботи: 4623

Вид роботи: Курсова робота

Предмет: Геометрія

Тема: Методи популяризації математики Я. І. Перельмана

Кількість сторінок: 29

Дата виконання: 2018

Мова написання: українська

Ціна: 350 грн

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ ЯКОВА ПЕРЕЛЬМАНА

1.1. Основна ідея творчих задач Якова Перельмана

1.2. Значення популяризації науки

1.3. Підходи у поданні математичної інформації

РОЗДІЛ 2. ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ МАТЕМАТИКИ ЯКОВОМ ПЕРЕЛЬМАНОМ

2.1. Прийоми популяризації математики

2.2. Приклади математичних головоломок, задач Якова Перельмана

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Популяризація науки - процес розповсюдження наукових знань у сучасній і доступній формі для широкого кола людей, що мають певний рівень підготовленості для отримання інформації.

Популяризація науки, «переклад» спеціалізованих знань на мову малопідготовленого слухача, читача — одне з найважливіших завдань, що стоять перед популяризаторами науки. Завданням популяризатора науки є перетворення нудних наукових даних у цікаву та зрозумілу більшості інформацію. Популяризація науки може бути спрямована як на суспільство в цілому, так і на його частину, наприклад, молодь.

Актуальність даної курсової роботи полягає в тому, що на даний час стан наукового знання в Україні абсолютно незадовільний. Суспільство захоплено окультизмом, містицизмом, псевдонаукою. Політичні чвари і нав’язлива реклама витіснили з суспільного життя конструктивну дискусію та аргументовану позицію. Критичне мислення підмінене тотальною недовірою.

Сама наука втратила авторитет суспільного інституту, що здатен вирішувати задачі та відповідати на питання. Інтелект та професіоналізм перестали бути соціальними цінностями. При цьому молоді вселяють думку, що єдиною цінністю є гроші та можливість їх марнотратства для демонстративного споживання. Очевидною є інтелектуальна криза. Група для тих науковців, хто ще остаточно не загруз у песимізмі і знаходить в собі сили займатися просвітництвом. Тому було б доречно розглянути процес популяризації науки, та людей, які займалися цією діяльність та досягли в ній чималих успіхів. [2]

Метою курсової роботи є оцінити значення популяризації науки, та розглянути на прикладі роботи Якова Перельмана – вченого, популяризатора математичних та фізичних знань. Проаналізувати методи його роботи, та зробити висновки про значення його діяльності.

Тепер зрозуміло, чому книги Якова Сидоровича настільки щільно «заселені». На їх сторінках ми зустрінемося з мудрецем з Еллади Фалесом, Архімедом, арабським математиком Магометом-Бен-Музою, середньовічним ученим Антонієм де Кремоною, Леонардо да Вінчі, Пушкіним, Гоголем, Чеховим, Толстим, Лежандром, Лейбніцем, Ньютоном, Ломоносовим, Жюлем Верном, Гербертом Уельсом, Марком Твеном і багатьма іншими. І кожен згаданий до місця.

Ось лише один сюжет, він почерпнутий з оповідання Л. М. Толстого «Як у місті Парижі полагодили дім». Мова йде про те, як французький інженер Молар випрямив похилені стіни будівлі Музею мистецтв і ремесел. Молар пропустив крізь стіни два ряди товстих залізних болтів, потім розвів вогонь під нижнім рядом болтів. Подовжуючись від нагрівання, вони виступили назовні. Молар стягнув їх гайками до відмови, потім остудив болти, від чого вони стиснулися, стягнувши стіни. Молар кілька разів повторив цей цикл. Те ж саме він проробив і з верхнім рядом болтів. У результаті стіни випрямилися. Перельман наводить розрахунок: кожен болт стягував стіну із зусиллям до 40 тонн.

У книгах Перельмана «прописані» не лише вчені та письменники, а й токарі, бляхарі, водолази, парашутисти, кравці, орачі, машиністи - всі вони з їх життєвими і професійними ситуаціями дотепно вводяться в той чи інший фізико-математичний нарис.

Для того щоб розповісти про величезну кількість таких фактів, треба було прочитати масу книжок! І вони були прочитані так, як умів читати Яків Ісидорович.

Його особиста бібліотека, що налічувала понад 10 тисяч томів, на декількох мовах, збиралася протягом десятиліть. Основу книжкового фонду становили праці класиків науки, її видатних популяризаторів, белетристів. Було у Перельмана і чимало раритетів - знаменита «Арифметика» Леонтія Магницького, перші російські підручники з математики та фізики. У великій квартирі на вулиці Плуталова, будинок 2, книги були всюди - на полицях у старовинних шафах горіхового дерева, на письмовому столі, підвіконнях, на вольтерівському кріслі. Тепер, згадуючи ці книжкові монблани, диву даєшся просторості знань та інтересів їх власника.

З багатьох книг стирчали різнокольорові закладки: у Якова Сидоровича була, мабуть, своя система індикації прочитаного. Додайте до цього десятки журналів - їх комплекти за багато років височіли на стелажах.

Перельман уважно стежив за патентної літературою, був у курсі новітніх досягнень науки і техніки - адже в 20... 30 - х роках він був експертом Ленінградського бюро винаходів.

Письменник Л. Е. Розгін згадує про свою зустріч з Перельманом в 1936 році на його квартирі в Ленінграді, «Підсунувши до себе стопу чергової пошти, Перельман розрізав пакети, перегортав журнали і газети, радянські та зарубіжні - англійські, американські, німецькі, французькі... І хоча всі журнали і газети, їм переглянуті, були абсолютно свіжими і недоторканими, він ніби відкривав їх саме там, де очікував побачити щось цікаве.

І, знайшовши, обводив кольоровим олівцем, зазначав сторінку закладкою або ж брав картку і швидко списував її чітким, великим, якимось шкільним почерком. Не обертаючись, він діставав десь з-за спини ящик, і картка негайно укладалася на місце. Дивитися на все це було не тільки цікаво - захоплююче! Як ніби перед тобою безперебійно працює добре налагоджена, відрегульована інтелектуальна машина, безпомилково схоплює, яка фіксує, що вибирає, сортуюча».

1. Весёлые задачи. Пг., Изд-во А. С. Суворина, 1914.

2. Витковски Н., Ортоли С. Ванна Архимеда. Краткая мифология науки.

3. Далёкие миры. Астрономические очерки. Пг., Изд-во П. П. Сойкина, 1914.

4. Занимательная физика. Кн. 1 СПб., Изд-во П. П. Сойкина, 1913.

5. Занимательная физика. Кн. 2. Пг., Изд-во П. П. Сойкина, 1916 (по 1981 год - 21 издание).

6. Лазаревич Э. А. Искусство популяризации науки. - 2-е, перераб. и доп. — Москва: Наука, 1978. – 224 с. - 7 000 экз.

7. Межпланетные путешествия. Полёты в мировое пространство и достижение небесных тел. Пг., Изд-во П. П. Сойкина, 1915 (10).

8. Мишкевич Г. Доктор занимательных наук. Жизнь и творчество Якова Исидоровича Перельмана.

9. Новые и старые меры. Метрические меры в обиходной жизни, их преимущества. Простейшие приёмы перевода в русские. Пг., Изд. журнала «В мастерской природы», 1920.

10. Новый задачник к краткому курсу геометрии. М. - Л., ГИЗ, 1922.

11. Путешествия на планеты (физика планет). Пг., Изд-во А. Ф. Маркса, 1919.