Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по компьютерным дисциплинам \ Модели экономической динамики \ 1435. Лекція №1 - Концептуальні основи моделювання складних систем

Лекція №1 - Концептуальні основи моделювання складних систем

« Назад

Код роботи: 1435

Вид роботи: Лекція

Предмет: Моделі економічної динаміки

Тема: №1 - Концептуальні основи моделювання складних систем

Кількість сторінок: 42

Дата виконання: 2016

Мова написання: українська

Ціна: 250 грн

Вступ

1. Показники економічної динаміки

2. Принципи моделювання економічних процесів

2.1. Динамічні системи та їх властивості

2.2. Математичний апарат опису динаміки

Рекомендована література

Економічна динаміка – новий напрям в економічній теорії, що охоплює різні концепції і парадигми пояснення складних процесів і явищ, що виникають в сучасних соціально-економічних системах на макро- і макрорівнях.

При дослідженні соціально-економічних систем можна виділити статичний і динамічний підходи. При статичному підході дослідника цікавить лише зріз, стан економічної системи в певний момент часу, набір зафіксованих в часі показників, що відображають конкретний стан. Таким чином при статичних дослідженнях не постає питання про часовий вплив на характеристики соціально-економічної системи.

Уперше постановку проблеми створення теорії економічної динаміки здійснив англійський економіст Р. Харрод.

Загальний опис економічної системи – це справа економічної статистики (тобто статика необхідна для аналізу). Управління економічної системи належить до функцій економічної динаміки (тобто динаміка необхідна для управління).

Економічна динаміка, на відміну від статики, вивчає поведінку економічних систем і розвиток процесів, що протікають в них. При динамічному підході дослідника цікавить не одне, а спектр станів системи протягом часу. Дослідження динаміки поведінки економічних систем дозволяє не тільки визначити перспективи і можливі сценарії розвитку досліджуваного об’єкту, але також розробити комплекс адаптивних дій, виявити можливі резерви і скорегувати політику, що реалізовується в реальній економічній системі.

Об’єктом курсу економічної динаміки є складні динамічні економічні системи.

Предметом курсу є поведінка динамічних економічних систем, характер і стабільність цієї поведінки, економіко-математичні методи і моделі, що дозволяють описати і дослідити складні явища і процеси в динаміці соціально-економічних систем.

Для вивчення економічної динаміки застосовуються як формалізовані математичні методи і апарат економіко-математичного моделювання, так і евристичні методи, засновані на якісних оцінках, рамках поведінкового підходу до розвитку економічних процесів.

Як методичний апарат економічна динаміка використовує методи математичного аналізу, диференціальне числення, варіаційне числення, графічні методи, теорію катастроф і теорію хаосу.

1. Клебанова Т.С. и др. Моделирование экономической динамики.-Харьков:

ИНЖЕК, 2004.-244 с.

2. Бутник О.М. Економіко-математичне моделювання динамічних закономічрностей розвитку економічних систем.-Харків: ІНЖЕК, 2003.-224 с.

3. Новое в синергетике: Взгляд в третье тысячелетие. / Сб.статей под ред. Г.Г.Малинецкого, С.П. Курдюмова. - М.: Наука, 2002. - с.478

3. Канторович Г.Г. Анализ временных рядов // Экономический журнал ВШЭ, 2002, №1-4

4. Петерс Э. Хаос и порядок на рынках капитала. Новый аналитический взгляд на циклы, цены и изменчивость рынка; Пер. с англ.-М. Мир, 2000.- 333 с.

5. Божокин С.В., Паршин Д.А. Фракталы и мультифракталы.- Ижевск: НИЦ «Регулярная и хаотическая динамика», 2001. – 128 с.

6. Трубецков Д.И. Введение в синергетику. Колебания и волны. –М.: Едиториал УРСС, 2003. -224 с.

7. Федер Е. Фракталы // Пер с англ.- М. Мир, 1991. -254 с.