Задачі з курсу Економіка підприємства - 7 задач
Код роботи: 6103
Вид роботи: Задачі
Предмет: Економіка підприємства
Тема: 7 задач
Кількість сторінок: 25
Дата виконання: 2019
Мова написання: українська
Ціна: 400 грн (або 150 грн за задачу)
Завдання 1. Визначте кількість виготовленої на підприємстві продукції, якщо виручка від її реалізації з урахуванням ПДВ склала 48040 грн, затрати на виробництво одиниці продукції - 20 грн., а рентабельність продукції - 20%.
Завдання 2. Відповідно до даних, представлених у таблиці 1, розрахуйте суму залучених та позичених засобів на початок і кінець року, коефіцієнти автономії та фінансової стійкості і зробіть висновок стосовно зміни фінансової стійкості ресторану «Імбир» протягом року.
Таблиця 1
Фінансові показники діяльності ресторану «Імбир»
Показник |
На початок року |
На кінець року |
Зміна |
|
+/- |
% |
|||
1. Власний капітал |
25000,0 |
25800,0 |
||
2. Валюта балансу (загальна вартість майна) |
26000,0 |
26700,0 |
||
3. Позичковий капітал та залучені засоби |
||||
Коефіцієнт автономії |
||||
Коефіцієнт фінансової стабільності |
||||
Коефіцієнт фінансової залежності |
||||
Коефіцієнт співвідношення залученого і власного капіталу |
||||
Коефіцієнт концентрації залученого (позикового) капіталу |
Завдання 3. Аналіз статево-вікового складу персоналу туристичного підприємства.
Таблиця 1
Характеристика трудового потенціалу туристичного підприємства «Матіола» за 2013-2015 рр.
№ з/п |
Посада |
ПІБ робітника |
Вік, років |
Стаж роботи в туризмі, років |
Освіта |
Стать |
1 |
3 |
|
4 |
5 |
6 |
7 |
Показники за 2013 рік |
||||||
1 |
Менеджер з туризму |
Богомолова Т. |
24 |
4 |
Вища |
Жіноча |
2 |
Менеджер з туризму |
Безвербна О. |
26 |
3 |
Вища |
Жіноча |
3 |
Менеджер з туризму |
Стефалова А. |
24 |
0,5 |
Вища |
Жіноча |
4 |
Менеджер з туризму |
Раєвська О. |
33 |
6 |
Вища |
Жіноча |
5 |
Директор |
Проскуренко Т. |
38 |
9 |
Вища |
Жіноча |
6 |
Бухгалтер |
Іванова З. |
44 |
5 |
Вища |
Жіноча |
7 |
Охоронець |
Голубєв О. |
36 |
- |
Середня |
Чоловіча |
8 |
Прибиральниця |
Смирнова Л. |
50 |
- |
Середня |
Жіноча |
Показники за 2014 рік |
||||||
1 |
Менеджер з туризму |
Богомолова Т. |
25 |
5 |
Вища |
Жіноча |
2 |
Менеджер з туризму |
Безвербна О. |
27 |
4 |
Вища |
Жіноча |
3 |
Менеджер з туризму |
Стефалова А. |
25 |
1,5 |
Вища |
Жіноча |
4 |
Менеджер з туризму |
Раєвська О. |
34 |
7 |
Вища |
Жіноча |
5 |
Директор |
Проскуренко Т. |
39 |
10 |
Вища |
Жіноча |
6 |
Бухгалтер |
Іванова З. |
45 |
6 |
Вища |
Жіноча |
7 |
Охоронець |
Голубєв О. |
37 |
- |
Середня |
Чоловіча |
8 |
Прибиральниця |
Смирнова Л. |
51 |
- |
Середня |
Жіноча |
Показники за 2015 рік |
||||||
1 |
Менеджер з туризму |
Богомолова Т. |
26 |
6 |
Вища |
Жіноча |
2 |
Менеджер з туризму |
Безвербна О. |
28 |
5 |
Вища |
Жіноча |
3 |
Менеджер з туризму |
Стефалова А. |
26 |
2,5 |
Вища |
Жіноча |
4 |
Менеджер з туризму |
Раєвська О. |
35 |
8 |
Вища |
Жіноча |
5 |
Директор |
Проскуренко Т. |
40 |
11 |
Вища |
Жіноча |
6 |
Бухгалтер |
Іванова З. |
46 |
7 |
Вища |
Жіноча |
7 |
Охоронець |
Голубєв О. |
38 |
- |
Вища |
Чоловіча |
8 |
Прибиральниця |
Смирнова Л. |
52 |
- |
Середня |
Жіноча |
9 |
Юрист |
Поляков С. |
48 |
- |
Вища |
Чоловіча |
Завдання:
1. Проведіть аналіз статево-вікового складу персоналу туристичного підприємства (табл.2)
2. Зробіть аналіз показників руху персоналу та продуктивності праці (табл. 3-4).
3. Зробіть висновок про кадровий склад персоналу та надайте рекомендації щодо поліпшення роботи.
Таблиця 2
Структура трудового потенціалу туристичного підприємства «Матіола» за різними характеристиками
Характеристика |
2013 рік |
2014 рік |
2015 рік |
|||
Осіб |
% |
Осіб |
% |
Осіб |
% |
|
Структура трудового потенціалу за статтю |
||||||
Ч |
|
|
|
|
|
|
Ж |
|
|
|
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
Структура трудового потенціалу за віком |
||||||
До 35 |
|
|
|
|
|
|
35-45 |
|
|
|
|
|
|
Від 45 |
|
|
|
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
Структура трудового потенціалу за якістю підготовки |
||||||
Вища |
|
|
|
|
|
|
Середня |
|
|
|
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
Структура трудового потенціалу за категорією кадрів |
||||||
Керівник |
|
|
|
|
|
|
Спеціаліст |
|
|
|
|
|
|
Технічний персонал |
|
|
|
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
Структура трудового потенціалу за стажем роботи в туризмі |
||||||
Немає |
|
|
|
|
|
|
До 5 |
|
|
|
|
|
|
5-10 |
|
|
|
|
|
|
Від 10 |
|
|
|
|
|
|
Разом |
|
|
|
|
|
|
Таблиця 3
Аналіз використання трудових ресурсів «Матіола»
Показники |
Фактичні значення |
Відхилення, (+/-) |
|||
2013 |
2014 |
2015 |
14/13 |
15/14 |
|
Середньооблікова чисельність персоналу, осіб |
|
|
|
|
|
Дохід від реалізації послуг, тис.грн |
5784,5 |
4973,3 |
7300,0 |
|
|
Кількість обслугованих туристів, осіб |
2933,0 |
1535,0 |
2708,0 |
|
|
Продуктивність праці в вартісному виразі, тис.грн. / особу |
|
|
|
|
|
Продуктивність праці в натуральному виразі, турів / особу |
|
|
|
|
|
Таблиця 4
Аналіз використання трудових ресурсів «Матіола»
Показники |
Фактичні значення |
Відхилення, (+/-) |
|||
2013 |
2014 |
2015 |
14/13 |
15/14 |
|
Середняоблікова чисельність працівників |
|
|
|
|
|
Коефіцієнт вибуття |
|
|
|
|
|
Коефіцієнт прибуття |
|
|
|
|
|
Коефіцієнт плинності кадрів |
|
|
|
|
|
Коефіцієнт оберненності кадрів |
|
|
|
|
|
Завдання 4. Крос-маркетинг і послуги таксі. Для гостя зручно, коли він отримує пакет послуг, оплачуючи його в одному «вікні». Не треба думати і турбуватися про безпеку своїх фінансів, про можливі форми оплати. Чи зможете ви розплатитися в таксі банківською картою? Якою транспортною компанією скористатися, де дешевше, автопарк новіший? Для гостя набагато простіше і приємніше, коли весь спектр цих проблем вирішує готель і пропонує найбільш оптимальний за всіма критеріями варіант.
Найбільш часто зустрічаються комісійні схеми співпраці між готелями і транспортними компаніями. Ця програма має на увазі фіксовану ціну, узгоджену з транспортною компанією, за якою готель продає транспортну послугу, а потім в обумовлені терміни переводить гроші транспортної компанії за мінусом своїх відсотків. Найчастіше комісійну винагороду для готелю варіюється від 10% до 20%.
Результати, безумовно, будуть залежати від сезону, інформованості клієнтів, середньоринкових цін на пасажирські перевезення і т.д.
Завдання до ситуаційної вправи:
1. Розробіть комерційну пропозицію про співпрацю з компанією, які здійснює транспортні перевезення по місту.
2. Назвіть, який спектр додаткових послуг необхідно впровадити у діяльності готелю, щоб перебування гостя було більш зручним і комфортним.
Завдання 5. Складіть виробничу програму підприємства харчування, враховуючи очікуване виконання плану, використовуючи дані табл. 1.
Таблиця 1
Виробнича програма підприємства харчування
Страви |
Виконання, яке очікується |
План на наступний рік |
||||||
Кількість страв, тис. од. |
Питома вага страв, % |
Середня ціна страви, грн. |
Сума, тис. грн. |
Питома вага страв, % |
Кількість страв, тис. од. |
Середня ціна страви, грн. |
Сума, тис. грн. |
|
Перші |
407 |
|
15 |
|
|
|
|
|
Другі |
1241 |
|
20 |
|
|
|
|
|
Солодкі |
381 |
|
12 |
|
|
|
|
|
Холодні закуски |
402 |
|
12 |
|
|
|
|
|
Разом |
2431 |
|
|
|
|
|
|
|
2. Обґрунтуйте виробничу програму підприємства харчування на майбутній рік, враховуючи невикористані можливості підприємства для більш повного задоволення попиту споживачів на плановий період. У планованому році заплановано збільшити загальний випуск страв на 4,3%. Питома вага перших страв має зменшитися на 2,5%, других - зрости на 4%, холодних закусок - залишитися на рівні поточного року. Середню ціну однієї страви обчислити з урахуванням підвищення середньої ціни перших страв на 2 грн., других на 5 грн., солодких на 4 грн., холодних закусок на 7 грн.
Завдання 6. Визначте показники фондовіддачі, фондоємкості та фондоозброєності готелю, якщо середньорічна вартість основних фондів готелю складає 163 тис. грн, виручка від реалізації готельних послуг складає 387 тис.грн., середньоспискова чисельність працівників – 158 осіб.
Завдання 7. Розрахуйте продуктивність праці працівників служби громадського харчування готельного комплексу в кількості обслугованих клієнтів і у вартісному виразі, та проаналізуйте динаміку ефективності праці на основі нижченаведених даних:
- у 2014 році було обслуговано 2520 клієнтів, в 2015 році їх кількість збільшилася на 20%.
- виручка від реалізації склала: у 2014 році – 3150 тис. грн., в 2015 році збільшилася на 17%.
- середньооблікова чисельність персоналу підприємства була в 2014 році – 12 осіб, в 2015 році – 18 осіб.