Распечатать страницу

Реферат Судово-бухгалтерська експертиза

« Назад

Код роботи: 4317

Вид роботи: Реферат

Предмет: Судово-бухгалтерська експертиза

Тема: Судово-бухгалтерська експертиза

Кількість сторінок: 27

Дата виконання: 2014

Мова написання: українська

Ціна: 200 грн

Вступ

1. Методичні прийоми судово-бухгалтерської експертизи узагальнення, оцінювання та реалізації результатів експертного дослідження

2. Зміст плану-графіка проведення судово-бухгалтерської експертизи

3. Виявлення і усунення обставин, які сприяють вчиненню правопорушень під час провадження судово-бухгалтерської експертизи

Висновок

Список використаної літератури

Перехід України до ринкових відносин, роздержавлення еко­номіки, зміна форм власності та реформування судово-правової системи держави зумовлюють зростаючу потребу юридичних та фізичних осіб у кваліфікованій юридичній допомозі. У багатьох громадян, що займаються підприємницькою діяльністю, у підприємств малого і середнього бізнесу постійно виникають колізії юридичного характеру. Для кваліфікованого вирішення таких проблем необхідна не тільки правова освіта, а й спеціальні знання з макро- та мікроекономіки, фінансового, управлінського, податкового обліку, економічного аналізу, державного фінансового контролю, аудиту, фінансів та, зокрема, з такої важливої інституції, як судово-бухгалтерська експертиза.

Чинне законодавство містить багато нормативне правових актів, які так чи інакше стосуються питань проведення експертиз усіх видів. Експертизи є одним зі способів дослідження, за допомогою яких з'ясовуються об'єктивні обставини здійснення тих чи тих дій у конкретних справах.

Порядок призначення судової експертизи визначений Кримінально-процесуальним, Цивільним процесуальним та Господарським процесуальним кодексами України, Законом України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 р. № 4038-ХН, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 р. № 53/5 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 03.11.1998 р. за №705/3145, та іншими нормативно-правовими актами з питань судової експертизи.

Експертиза — це дослідження будь-якого питання обізнаною особою-експертом (від лат. expertus — досвідчений). Випадки, коли призначення експертизи у кримінальних справах є обов'язковим, перелічені в ст. 76 КПК України.

Експертиза є самостійною процесуальною формою отримання і перевірки (уточнення) наявних речових доказів.

Судово-бухгалтерська експертиза - це процесуально правова форма застосування експертно-бухгалтерських знань в цілях отримання доказів по кримінальних і арбітражних справах.

Бухгалтерська експертиза на попередньому слідстві і в суді полягає у дослідженні матеріалів справи фахівцем-бухгалтером і в дачі ним відповідно до його спеціальних знань висновки з поставленим слідчим або судом питань, що належать до явищ господарського життя, відбитим у даних бухгалтерського обліку. Таким чином, до предмета судово-бухгалтерської експертизи відносяться явища, що характеризуються сукупністю таких ознак:

- вони пов'язані з господарською діяльністю;

- відображені в даних бухгалтерського обліку;

- межі їх визначаються питаннями, поставленими слідчим, прокурором, судом;

- висновок по них дається фахівцем в області бухгалтерського обліку.

Об'єктами судово-бухгалтерської експертизи є предмети і знаряддя праці, а також сама праця, які відображені в системі бухобліку і звітності і мають відношення до кримінальних та цивільних справах, що розглядаються правоохоронними органами.

Судово-бухгалтерська експертиза - це дослідження матеріалів справи фахівцем-бухгалтером і дача ним відповідно до його спеціальних знань висновків щодо поставлених слідчим або судом питань, які відносяться до явищ господарського життя, що отримав відображення в бухгалтерському обліку.

Таким чином, здійснюючи судово-бухгалтерську експертизу, суд виконує наступне:

– з’ясовує обставини, що мають значення для висновку;

– пропонує учасникам судового розгляду письмово подати запитання, які вони можуть поставити перед експертом, та заслуховує думки учасників судового розгляду з приводу поданих запитань;

– у нарадчій кімнаті остаточно обмірковує ці запитання і виносить ухвалу про призначення експертизи;

– оголошує в судовому засіданні постанову (ухвалу) про призначення експертизи та вручає її експертові, якого викликано до зали суду в порядку, передбаченому чинним законодавством;

– після проведення експертом досліджень, складання і оголошення висновку експерта приєднує його до справи;

– допитує експерта з метою роз’яснення і доповнення висновку.

Як бачимо, спектр питань, що розв’язуються в межах судово-бухгалтерської експертизи, досить великий.

Перелік матеріалів, що передаються експерту, залежить від завдань, поставлених перед ним слідчим чи судом у конкретній справі.

Таким чином, серед основних завдань, що вирішуються судово-бух-галтерськими експертами, виділяють такі: завдання, пов’язані з ідентифікацією об’єктів, діагностичні завдання, завдання, обумовлені експертною профілактикою.

Таким чином, призначена судово-бухгалтерська експертиза в правоохо-ронній діяльності є процесуальною дією, яка має забезпечити додержання прав звинувачуваного та встановлення істини.

У випадках, коли експерт-бухгалтер не приймає участі у судовому засіданні, його висновок може бути оголошено у суді. Однак участь експерта-бухгалтера в судовому засіданні, як правило, обов'язково. Тому експерт-бухгалтер зобов'язаний з'явитися до суду на вимогу судових органів. Про час і місце судового засідання суд сповіщає експерта-бухгалтера.

У разі неявки експерта-бухгалтера на судове засідання суд зобов'язаний обговорити питання про можливість розгляду справи у його відсутності.

Реалізація висновку експерта-бухгалтера, складеного на стадії попереднього слідства або судового розгляду, починається з його допиту відповідно зі ст. 201.

«Допит експерта» Кримінально-процесуального кодексу України. Допит експерта-бухгалтера проводиться після оголошення їм у суді висновку за результатами експертного дослідження і здійснюється з метою роз'яснення й доповнення висновку експерта. Про допит експерта-бухгалтера складається протокол судового засідання, у який записуються відповіді експерта на питання учасників судового засідання.

Якщо у ході судового розгляду виявляються нові докази, не відомі експерту-бухгалтеру раніше, він у своєму висновку робить відповідні зміни й доповнення. Після внесення змін і доповнень у висновок, складений за результатами первинної експертизи, експерт-бухгалтер дає роз'яснення по ним учасникам судового процесу. Поставлені учасниками судового процесу питання і відповіді експерта-бухгалтера приводяться у відповідних протоколах справи.

Таким чином, реалізація висновку експерта-бухгалтера у судовому процесі передбачає всебічний розгляд обставин, які сприяли здійсненню правопорушення, з метою встановлення розміру збитку, відповідальних за це осіб, виявлення причин правопорушень і розробка профілактичних заходів для попередження подібних правопорушень у майбутньому.

1. Закон України “Про судову експертизу”, прийнятий Верховною Радою України 25 лютого 1994року № 4038-XII, із наступними змінами і доповненнями // Відомості Верховної Ради України. - 1994. - № 28.

2. Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”, прийнятий Верховною Радою України 16 липня 1999 року № 996-XIV, із наступними змінами і доповненнями // Відомості Верховної Ради України. - 1999 - № 40.

3. Т. М. Арзуманян, В. Г. Танасевич. Бухгалтерська експертиза при розслідуванні та судовому розгляді кримінальних справ. - М.: Юридична. література, 2005.

4. Г. А. Атанесян, С. П. Голубятников. Судово-бухгалтерська експертиза. - М.: Юридична література, 2007.

5. Г. А. Атенесян, С. С. Остроумов. Судова бухгалтерія, - М., 2009.

6. Н. Т. Білуха. Судова бухгалтерія. - М.: «ЛТД», 2007.

7. Н. Т. Білуха. Судово-бухгалтерська експертиза. - М.: «Справа ЛТД», 2005.

8. М. М. Болдова, А. А. Голубєва. Судово-бухгалтерська експертиза. - М., 2008.

9. С. П. Голубятников, Н. В. Кудрявцева. Основи бухгалтерського обліку та судово-бухгалтерської експертизи. - М., Юридична література, 2010.

10. Г.Г.Мумінова-Савіна Судово-бухгалтерська експертиза: Навч. посіб. – Вид. 2-ге, без змін. – К.: КНЕУ, 2006 р.

11. В. В. Печерський. Основи загальної та судової бухгалтерії, Навчальний посібник. - Гродно, 2007.

12. Рудницький В. С., Бруханський Р. Ф., Хомин П. Я. Судово-бухгалтерська експертиза економічних правопорушень (опорний конспект). Навчальний посібник. - К.: ВД “Професіонал”, 2006. - 304 с.

13. А. М. Садекова, Судово-бухгалтерська експертиза: навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни / Донецьк - ДонУЕП: 2010 - 83 с.

14. Судово-бухгалтерська експертиза. Навчальний посібник для студентів спец. 7. 050106 “Облік і аудит”. / За ред. д.е.н., проф. Ф. Ф. Бутинця, - Житомир: ПП “Рута”, 2006. - 460 с.

15. В. Г. Танасевич. Ревізія і бухгалтерська експертиза. - М.: Юридична література, 2007.