Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по правовым дисциплинам \ Охрана труда \ 3172. Курсова робота Система пожежної сигналізації будівлі офісу

Курсова робота Система пожежної сигналізації будівлі офісу

« Назад

Код роботи: 3172

Вид роботи: Курсова робота

Предмет: Охорона праці

Тема: Система пожежної сигналізації будівлі офісу

Кількість сторінок: 35

Дата виконання: 2016

Мова написання: українська

Ціна: 300 грн

ВСТУП

1. ОГЛЯД ТЕХНІЧНИХ РІШЕНЬ РЕАЛІЗАЦІЇ СИСТЕМ ПОЖЕЖНОЇ СИГНАЛІЗАЦІЇ

1.1. Вимоги до структури та функціонування системи

1.2. Структура пристрою управління і контролю системою автоматичного пожежогасіння

1.3. Компоненти пристрою керування та контролю для систем автоматичного пожежогасіння

1.4. Основні модулі системи

2. РОЗРОБКА СИСТЕМИ ПОЖЕЖНОЇ СИГНАЛІЗАЦІЇ

2.1. Розробка структурної схеми

2.2. Принципи роботи системи сигналізації

2.3. Опис датчиків, що використовуються в системі

2.4. Алгоритм роботи МК для реалізації виведення на індикацію

2.5. Перетворювач кодів (2 → 2-10)

3. ВИБІР ЕЛЕМЕНТНОЇ БАЗИ

3.1. Пристрій вводу – виводу КР580ВВ5

3.2. Тактовий генератор КР580ГВ24

3.3. Мікроконтролер РІС16F84(А)

3.4. ССІ АЛС321А

4. ДІАГНОСТИКА РОБОТИ СХЕМИ

ВИСНОВКИ

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

З кожним роком питання підвищення пожежобезпеки та оснащення сучасними системами пожежогасіння житлових і промислових об'єктів стають більш актуальними. На жаль, із зростанням енергооснащеності сучасних споруд, збільшуються і ризики виникнення пожеж та пожежонебезпечних ситуацій. Тим часом, крім прямого збитку, пожежі завдають величезний непрямий шкоди всій економіці.

За даними іноземних джерел (Національної асоціації протипожежного захисту США), в умовах ринкової економіки 43 % підприємств не можуть відновити свою діяльність безпосередньо після пожежі, 28 % підприємств відновлюються протягом трьох років і лише 23 % підприємств функціонують після пожежі в звичайному режимі.

На жаль, відомі труднощі минулих років наклали відбиток і на сильну колись протипожежну службу. Пожежні, в силу об'єктивних причин, часто не в змозі вчасно приїхати на місце. Середній час прибуття пожежних розрахунків складає від 8 хв у містах до 19 хв у сільській місцевості, а в умовах мегаполісів може збільшитися непередбачувано за дорожніх проблем.

Тому, в подібних умовах, на перший план виходить організація пожежної безпеки - створення комплексу заходів, який дозволить якщо не загасити одразу виник осередок займання, то хоча б з найменшими втратами дочекатися професійних борців з вогненною стихією. На практиці це означає, що жодна будівля не повинно вводитися в експлуатацію без надійно працюючої системи автоматичного пожежогасіння.

Подібні системи включаються в загальну систему безпеки, що має не тільки системи придушення вогнища спалаху, але і засоби детекції та управління всіма складовими. Від оперативності спрацьовування останніх залежить, як швидко вдасться ліквідувати загоряння. При цьому варто врахувати, що стандартних рішень просто не буває - кожна будівля індивідуально, значить, і особливості автоматичної системи пожежогасіння ( АСПГ ) теж будуть строго індивідуальні.

У ході виконання курсового проекту була здійснена розробка пожежної сигналізації будівлі.

У ході виконання роботи був проведений аналіз завдання, на основі якого були сформульовані вимоги до кінцевої системи. На основі вимог була побудована структурна схема.

На підставі структурної схеми були підібрані відповідні пристрої для реалізації функцій, покладених на елементи системи. При розробці застосовувалася сучасна елементна база, яка дозволяє знизити енергоспоживання при роботі системи.

Особливістю даної пожежної системи є наявність значної кількості датчиків (11) і двох семи сегментних індикаторів, що оповіщають обслуговуючий персонал про джерело пожежі зі вказанням його місцезнаходження.

В ході виконання роботи також була розроблена блок-схеми алгоритму для мікроконтролеру, за якою він в подальшому може бути запрограмований з написанням вихідного коду програми для мікроконтролера.

1. Щелкунов Н.Н. Микропроцессорные средства и системы - М.: Радио и связь. 1989 г.

2. Петровский И.И. и др. Логические ИС К 1533, К 1554: Справочник / В двух частях. - М.: ТОО "БИНОМ", 1993.

3. Лебедев О.Н. Микросхемы памяти и их применение. - М.: Радио и связь, 1990. -303 с.

4. Цифровые и аналоговые интегральные микросхемы: Справочник / С.В.Якубовский, Л.И. Ниссельсон, В.И. Кулешова и др.; Под ред. С.В.Якубовского. – М: Радио и связь, 1990.

5. Калабеков Б.А. Мамзелев И.А. Цифровые устройства и микропроцессорные системы: Учебник для техникумов связи. – М: Радио и связь,1987

6. Жеребцов И.П. Основы электроники. - Л.:Энергоатомиздат, 1989. -352 с.

7. Шило В.Л. Популярные цифровые микросхемы: Справочник. - М.:Радио и связь, 1987. - 352c.

8. Пухальский Г.И., Новосельцева Т.Я. Проектирование дискретных устройств на интегральных микросхемах.

9. Автоматические системы пожаротушения http://oborudovanieregion.ru.