Ситуаційні завдання з курсу Економічна безпека підприємства - 6 завдань
Код роботи: 4584
Вид роботи: Ситуаційні завдання
Предмет: Економічна безпека підприємства
Тема: 6 завдань
Кількість сторінок: 18
Дата виконання: 2014
Мова написання: українська
Ціна: 200 грн
Завдання 1
За даними, наведеними у таблиці 1 охарактеризувати стан інтелектуально-кадрової безпеки підприємства.
Таблиця 1
Вихідні дані для оцінювання інтелектуально-кадрової безпеки підприємства у 2007-2011 рр.
Показники |
Критичні значення індикаторів (встановлені відділом безпеки) |
Роки |
||||
2007 |
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
||
Продуктивність праці, тис.грн / ос. |
200,0 |
95,0 |
125,0 |
204,0 |
215,0 |
247,2 |
Дохід на одну гривню фонду оплати праці, грн / грн |
5,0 |
3,8 |
4,6 |
5,4 |
5,8 |
6,0 |
Індекс відношення темпів зростання продуктивності праці до середньої заробітної плати |
1,0 |
0,98 |
1,2 |
1,4 |
1,3 |
1,2 |
Коефіцієнт обороту з прийняття |
0,15 |
0,05 |
0,1 |
0,15 |
0,2 |
0,25 |
Коефіцієнт плинності кадрів |
0,1 |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,15 |
0,20 |
Коефіцієнт рівня трудової дисципліни |
0,02 |
0,01 |
0,01 |
0,02 |
0,03 |
0,05 |
Завдання 2
За даними таблиці 2 з використанням ресурсно-функціонального підходу оцініть рівень інтелектуально-кадрової безпеки підприємства та зробіть висновки щодо напрямів та засобів підвищення його рівня. Значення вагових коефіцієнтів встановіть самостійно.
Таблиця 2
Вихідні дані для оцінки рівня інтелектуально-кадрової безпеки підприємства
Показники |
Ваговий коефіцієнт індикатора |
Критична межа індикатора (встановлена відділом безпеки підприємства) |
Значення показника по підприємству |
Частка працівників з вищою освітою, % |
|
70,0 |
75,0 |
Частка працівників, освіта яких відповідаєвиконуваним функціям, % |
|
90,0 |
85,0 |
Коефіцієнт співвідношення основних ідопоміжних працівників |
|
5,0 |
7,5 |
Коефіцієнт співвідношення працівників,зайнятих у виробництві, до управлінськогоперсоналу |
|
5,0 |
4,2 |
Коефіцієнт обороту з прийняття |
|
0,15 |
0,12 |
Коефіцієнт плинності кадрів |
|
0,1 |
0,08 |
Коефіцієнт рівня трудової дисципліни |
|
0,02 |
0,018 |
Рівень втрат товарно-матеріальних цінностей удоході, % |
|
3,0 |
3,5 |
Коефіцієнт винахідницької активності персоналу (кількість винаходів до середньооблікової чисельності працівників) |
|
0,1 |
0,25 |
Частка працівників, що підвищили кваліфікацію, % |
|
20,0 |
25,0 |
Експертна оцінка рівня мотивації праці, % |
|
95,0 |
90,0 |
Експертна оцінка ефективності організаціїпраці, % |
|
95,0 |
100,0 |
Експертна оцінка рівня реалізаціїінтелектуального потенціалу, % |
|
90,0 |
95,0 |
Завдання 3
За даними таблиці 3 з використанням ресурсно-функціонального підходу оцініть рівень інтелектуально-кадрової безпеки підприємства у 2007-2011 рр. та зробіть висновки щодо тенденцій його зміни, а також напрямів та засобів підвищення його рівня. Значення вагових коефіцієнтів встановіть самостійно.
Таблиця 3
Вагові коефіцієнти та значення структурних складників інтелектуально-кадрової безпеки підприємства у 2007-2011 рр.
Складники інтелектуально-кадрової безпеки |
Значення вагового коефіцієнта |
Рівень гарантування безпеки за складниками та роками |
||||
2007 |
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
||
Продуктивність та ефективність праці |
|
0,65 |
0,7 |
0,75 |
0,8 |
0,85 |
Інтелектуально-кадрова забезпеченість |
|
0,75 |
0,80 |
0,75 |
0,85 |
0,85 |
Рух персоналу |
|
0,8 |
0,75 |
0,8 |
0,7 |
0,75 |
Ефективність мотивації персоналу |
|
0,92 |
0,94 |
0,9 |
0,88 |
0,9 |
Ефективність організації праці |
|
0,95 |
0,95 |
0,95 |
0,95 |
0,95 |
Винахідницька активність |
|
0,98 |
0,97 |
0,96 |
0,95 |
0,9 |
Здатність персоналу до розвитку |
|
0,9 |
0,85 |
0,75 |
0,85 |
0,89 |
Завдання 4
Вихідна інформація про виробничу, комерційну та фінансову діяльність підприємств та результати опитування експертів щодо впливу основних аспектів управління підприємствами на рівень їх продуктової безпеки наведена у табл. 4 та 5.
Таблиця 4
Показники господарсько-фінансової діяльності за групою підприємств-конкурентів, %
Показники |
Номери підприємств |
||
1 |
2 |
3 |
|
Рівень завантаження обладнання, % |
75 |
80 |
95 |
Частка недовиробленої продукції через простої виробництва, % |
8 |
7 |
10 |
Частка довгострокових угод на виробництво продукції, % |
25 |
50 |
55 |
Коефіцієнт оновлення асортименту |
10 |
20 |
10 |
Частка продукції, що не має сталого попиту, % |
30 |
20 |
25 |
Рівень продуктивності праці порівняно з галузевим, % |
90 |
110 |
105 |
Рівень плинності кадрів, зайнятих виробництвом, % |
15 |
20 |
5 |
Достатність виробничих запасів для безперервного виробничого процесу, % |
80 |
95 |
75 |
Рентабельність продукції, % |
25 |
20 |
18 |
Таблиця 5
Результати експертної оцінки вагомості впливу аспектів управління діяльністю підприємства на його продуктову безпеку
Аспект управління |
Значущість |
Маркетинг і комерційна діяльність |
0,2 |
Виробничий менеджмент |
0,3: |
Кадровий менеджмент |
0,25 |
Управління закупівлями |
0,1 |
Фінансовий менеджмент |
0,15 |
На основі наведеної інформації:
1) оцінити рівень продуктової безпеки підприємств;
2) для кожного підприємства визначити головні недоліки діяльності, які негативно впливають на рівень його продуктової безпеки, та запропонувати практичні заходи, спрямовані на усунення виявлених недоліків.
Завдання 5
За наведеними у таблиці 6 даними оцінити продуктову безпеку підприємства і зробити висновки щодо управління нею. Використати метод набору конкурентоспроможних елементів. Результати інтерпретувати графічно.
Таблиця 6
Результати оцінювання та ваги споживчих властивостей продукції
Підприємства |
Споживчі властивості продукції і їх ранги |
|||||||||||
Ціна (Ц) |
Силует (С) |
Зовнішній вигляд (Зв) |
Внутрішня обробка (Во) |
Надійність (Н) |
Довговічність (Д) |
|||||||
бал |
ранг |
бал |
ранг |
бал |
ранг |
бал |
ранг |
бал |
ранг |
бал |
ранг |
|
Підприємство |
8 |
|
10 |
|
9 |
|
10 |
|
9 |
|
9 |
|
Конкурент 1 |
6 |
|
7 |
|
5 |
|
9 |
|
7 |
|
4 |
|
Конкурент 2 |
7 |
|
6 |
|
2 |
|
7 |
|
6 |
|
2 |
|
Конкурент 3 |
9 |
|
8 |
|
6 |
|
7 |
|
6 |
|
7 |
|
Конкурент 4 |
5 |
|
2 |
|
2 |
|
8 |
|
5 |
|
3 |
|
Конкурент 5 |
4 |
|
9 |
|
8 |
|
10 |
|
9 |
|
8 |
|
Конкурент 6 |
10 |
|
4 |
|
3 |
|
9 |
|
8 |
|
6 |
|
Ваги споживчих властивостей |
0,13 |
0,19 |
0,4 |
0,08 |
0,12 |
0,08 |
Зробити висновки.
Завдання 6
Приріст прибутку на один вирів від підвищення його якості на підприємстві за рік становить 2000 грн. Питомі додаткові капіталовкладення, пов’язані з підвищенням якості продукції - 3400 грн. Обчислити річний економічний ефект (посилення продуктової безпеки) від виробництва продукції підвищеної якості, враховуючи що річний обсяг продукції 2500 виробів при нормативному коефіцієнті прибутковості капіталовкладень 0,15.