Практична робота №8, Визначення беззбиткового обсягу виробництва продукції
Код роботи: 2023
Вид роботи: Практична робота
Предмет: Фінансовий менеджмент
Тема: №8, Визначення беззбиткового обсягу виробництва продукції
Кількість сторінок: 16
Дата виконання: 2017
Мова написання: українська
Ціна: 300 грн
1. Визначити точку беззбитковості (поріг рентабельності) та запас фінансової стійкості.
2. Результати розрахунків зобразити графічно.
Методичні вказівки до виконання практичної роботи
Операційна діяльність щодо виробництва (продажу) продукції, надання послуг, виконання робіт вважається врівноваженою, коли чистий доход від продажу цієї продукції (робіт, послуг), тобто виручка, дорівнює сукупним витратам. Цей обсяг продукції ще називають точкою беззбитковості, оскільки на графіку в точці, що відповідає його величині, перетинаються функції витрат і чистої виручки (доходу). Зазначений обсяг виробництва точка беззбитковості - розмежовує сфери збиткового (ділянка і прибуткового (ділянка 2) виробництва (продажу), як це показано на рис. 8.1 і рис. 8.2.
Рис. 1 – Динаміка витрат (ВП), виручки (ЧД) та точка беззбитковості (Об)
Через наявність постійних витрат (ПВ) виробництво продукції до певного її обсягу (точки беззбитковості Об) є збитковим, оскільки ВП > ЧД (ВП – загальні витрати підприємства, ЧД – чистий дохід (виручка) від реалізації). Сфера збиткового виробництва (ОЗб) на графіках перебуває в межах
0 ≤ ОЗб < Об (8.1)
Рис. 2 – Динаміка прибутку (збитку) залежно від обсягу виробництва
Зі зростанням обсягу виробництва (продажу) за умови, що змінні витрати на одиницю продукції менші за ціну, тобто ЗО < Ц, збитки зменшуються, і в точці беззбитковості вони дорівнюють нулю.
На практиці беззбитковий обсяг виробництва обчислюється, як правило, аналітично. Необхідна для цього формула виводиться досить просто. У точці беззбитковості виручка дорівнює сукупним витратам, тобто:
Об х Ц = Об х ЗО + ПВ. (8.2)
Звідси маємо відому формулу:
Об = ПВ / (Ц – ЗО) (8.3)
У чисельнику цієї формули постійні витрати, у знаменнику - маржинальний прибуток на одиницю продукції (питомий маржинальний прибуток).
У стартовий період роботи підприємства, коли ОП (обсяг реалізації (продажу)) = 0, збитки дорівнюють постійним витратам. Зі збільшенням обсягу виробництва (продажу) на один виріб, ∆Оп = 1, збитки зменшуються на питомий маржинальний прибуток (Ц - ЗО). Після досягнення точки беззбитковості відповідно зростає прибуток.
Беззбитковий обсяг виробництва може визначатися у натуральному і грошовому виразі. Натуральний вираз найбільш прийнятний для однопродуктового виробництва. У багатопродуктовому виробництві в цьому разі виникає проблема розподілу постійних витрат між виробництвом окремих продуктів. Тому за цих умов частіше визначають загальний обсяг беззбиткового виробництва у грошовому виразі, тобто в обсязі виручки ЧД.
Для виведення формули обчислення беззбиткового обсягу ви- робництва у грошовому виразі скористаємося формулою:
Об = ПВ: (Ц - ЗО),
Об х Ц = ПВ: [(Ц—ЗО):Ц] (8.4)
Оскільки Об х Ц = ЧДб (чистий дохід, який забезпечує беззбиткову діяльність), а (Ц — ЗО): Ц — це коефіцієнт маржинального прибутку (Кп.м), тоді
ЧДб = ПВ: Кп.м. (8.5)
Можна вивести цю формулу і на основі таких співвідношень. У точці беззбитковості:
де ЗВб — змінні витрати на беззбитковий обсяг продукції (продажу).
Виразимо залежність змінних витрат від обсягу виробництва (продажу), скориставшись для цього коефіцієнтом маржинального прибутку:
У точці беззбитковості постійні витрати (ПВ) покриваються маржинальним прибутком.
Обсяг беззбитковості (поріг рентабельності) та запас фінансової стійкості визначаються на основі даних Ф2 „Звіт про фінансові результати”, розділу ІІ „Елементи операційних витрат”.
Слід чітко визначити, які елементи операційних витрат є постійними, а які змінними (це залежить від специфіки виробничої діяльності). Як правило, до змінних відносять матеріальні затрати та половину інших операційних витрат, все решта – до постійних, тобто:
Матеріальні затрати (Ф2 р.230) – змінні;
Витрати на оплату праці (Ф2 р.240) – постійні;
Відрахування на соц. заходи (Ф2 р.250) – постійні;
Амортизація (Ф2 р.260) – постійні;
Інші операційні витрати (Ф2 р.270) – змінні та постійні.
Отже, сума змінних витрат = Ф2 (р. 230 + 0,5 × р.270)
Сума постійних витрат = Ф2 (р.240 + р.250 + р. 260 + 0,5 × р.270)
Разом витрат = змінні + постійні
Питома вага змінних витрат = змінні витрати / разом витрат Питома вага постійних витрат = постійні витрати / разом витрат Сума умовно-змінних витрат =
= питома вага змінних витрат × собівартість Сума умовно-постійних витрат =
= питома вага постійних витрат × собівартість Визначення точки беззбитковості (порогу рентабельності) та запасу фінансової стійкості доцільно проводити з Допомогою аналітичної таблиці 8.1.
Таблиця 8.1 – Визначення точки беззбитковості та запасу фінансової стійкості
Показник |
Код рядка та формула розрахунку |
Роки |
Відхилення |
|
Базовий |
Звітний |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
4-3 |
1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції |
Ф2 р. 035 |
|
|
|
2. Собівартість реалізованої продукції |
Ф2 р. 040 |
|
|
|
3. Валовий прибуток (збиток) |
Ф2 р.050 (055) |
|
|
|
4. Сума умовно-змінних витрат |
Питома вага змінних витрат × Ф2 р.040 |
|
|
|
5. Сума умовно-постійних витрат |
Питома вага постійних витрат × Ф2 р.040 |
|
|
|
6. Сума маржинального доходу (р. 3 + р. 5) |
Ф2 р.050 (055) + сума умовно- постійних витрат |
|
|
|
7. Частка маржинального доходу у виручці р.6 / р.1 |
Маржинальний дохід / Ф2 р.035 |
|
|
|
8. Точка беззбитковості (поріг рентабельності) (р.5 / р.7) |
Сума умовно-постійних витрат / частка маржинального доходу у виручці |
|
|
|
9. Запас фінансової стійкості: в тис. грн. (р.1 – р.8) у % ((р.1 – р.8) / р.1)×100 |
Ф2 р.035 – точка беззбитковості ((Ф2 р.035 – точка беззбитковості) / Ф2 р.035) × 100 |
|
|
|
За розрахованими в таблиці показниками необхідно:
- побудувати графік динаміки витрат, виручки від реалізації та зобразити точку беззбитковості;
- зробити висновки стосовно рівня та динаміки точки беззбитковості і запасу фінансової стійкості досліджуваного підприємства.