Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по экономическим дисциплинам \ Менеджмент \ 1085. Бізнес-план по ВАТ “БМ”, Проект відновлення діяльності підприємства

Бізнес-план по ВАТ “БМ”, Проект відновлення діяльності підприємства

« Назад

Код роботи: 1085

Вид роботи: Бізнес-план

Предмет: Менеджмент

Тема: по ВАТ “БМ”, Проект відновлення діяльності підприємства

Кількість сторінок: 10

Дата виконання: 2016

Мова написання: українська

Ціна: безкоштовно

1. Резюме

2. Характеристика позичальника

3. Сировина і матеріали

4. Ринок і збут

5. Техніко-економічне обґрунтування

1. Резюме

Назва проекту: нарощування обсягів виробництва.

Мета проекту:

- ремонт та модернізація виробництва, придбання зарубіжного обладнання та новітніх технологій по виробництву ковбасних виробів;

- випуск широкого асортименту високоякісної продукції за рахунок використання прогресивних технологій;

- збільшення обсягу виробництва та реалізації продукції підвищення її якості;

- реалізація виробленої продукції по напрацьованим зв’язкам та вишукування нових партнерів;

- одержання прибутків від реалізації продукції та погашення кредитних коштів.

Підприємство планує залучити придатні кошти з метою значного збільшення закупівлі худоби з інших областей України, крім Житомирської, Вінницької, Хмельницької, Рівненської та Київської, з якими вже укладені угоди. Результатом виконання проекту стане:

- модернізація виробництва;

- освоєння виробництва нового асортименту високоякісної продукції;

- збільшення обсягів реалізації продукції;

- розширення ринків збуту продукції на Україні, а також реалізація за кордон;

- додаткова відгодівля худоби для поповнення сировинної бази підприємства;

- одержання прибутків від реалізації продукції для погашення кредитних ресурсів, а також для подальшого відновлення та реконструкції виробництва.

2. Характеристика позичальника

Основною діяльністю ВАТ “БМ” являється заготівля і комплексна переробка тваринної продукції та випуск високоякісних продуктів харчування.

Підприємство розташоване в північній частині міста Бердичева і займає територію 4,35 га. Свою діяльність розпочало з 1937 р. в якості невеликого забійного пункту, який належав Міськкомунгоспу з потужністю 30 голів ВРХ і свиней в зміну.

В процесі своєї діяльності підприємство постійно модернізувалось і відновляло виробничі потужності. За останні десятиріччя на м’ясокомбінаті було введено в дію:

1975 р – холодильник

1983 р. – м’ясожировий цех

1984 р. – побутові приміщення

1991 р. – адміністративно-побутовий корпус з їдальнею

1992 р. – ковбасний цех

1993 р. – матеріальний склад

1995 р. – 30-квартирний житловий будинок

1996 р. – відділення по виробництву м’ясних консервів

1997 р. – парова котельня

- фірмова торгівля нараховувала 12 торгівельних одиниць;

- машинно-тракторний парк складався з 15 транспортних одиниць.

Продукцією підприємства користувались торгівельні і м’ясопереробні підприємства України, а також ближнього і дальнього зарубіжжя.

В процесі своєї діяльності, модернізації та реконструкції виробничі потужності підприємства на сьогоднішній день становлять:

- виробництво м’яса – 18 т/зміну;

- сухі тваринні корми – 0,9 т/зміну;

- заморожування м’яса – 10 т/зміну;

- охолодження м’яса – 10 т/зміну;

- заморожування субпродуктів – 2,3 т/зміну;

- зберігання заморожених вантажів – 218 т;

- виробництво ковбасних виробів – 5 т/зміну.

Основними виробничими цехами являються:

- м’ясожировий: забій худоби, виробництво м’яса, субпродуктів, шкірсировини;

- холодильник: термічна обробка та зберігання продуктів забою;

- ковбасний: виробництво ковбасних виробів, м’ясних напівфабрикатів, м’ясних консервів.

Елекро-, газо-, водопостачання підприємства здійснюється з міських мереж. Теплова енергія – від власної котельні.

Для життєдіяльності підприємства на території розміщені адміністративно-побутовий, корпус, склад, механічна майстерня, аміачна компресорна, побутові приміщення, столярна майстерня, виробнича лабораторія, база перед забійного утримання худоби, будівлі очисних споруд, свердловина, їдальня.

На даний час, після відновлення діяльності підприємства, яке вже відпрацювало плідно майже два роки, першочерговим завданням стоїть ремонт та модернізація ковбасного виробництва що включає:

- підготовка всіх виробничих приміщень згідно санітарних та екологічних вимог;

- переведення технологічних камер дозрівання м’яса, охолодження ковбасних виробів, зберігання підготовлених до реалізації ковбасних виробів та напівфабрикатів, з холодоносія аміак на фріон;

- для чого необхідно закупити сандвіч-панелі та холодильні агрегати виробництва Германії;

- заміна застарілого обладнання на імпортне новітнє (кутер фірми “Ласка” Австралія, шприц Конті виробництва Германія, льодовиготовлювач фірми “Шаллер” виробництва Германія, сосисочний наповнювач “Супер-Матік” виробництва США);

- модернізація блоку по термічній обробці ковбасних виробів;

- придбання 5-6 мобільних автомашин для здійснення реалізації ковбасних виробів.

Перелічені заходи дадуть змогу налагодити виробництво ковбасних виробів переважно без примінення замінників високої якості чудового зовнішнього вигляду та відмінного смаку.

Додаткове надходження кредитних коштів дасть змогу колективу збільшити обсяг уже досягнутого виробництва на 30-40% і досягти річного обсягу реалізації до 40-50 млн. грн., а також модернізувати та відновити ковбасне виробництво, яке являється головним джерелом отримання прибуткових коштів.

3. Сировина і матеріали

Закупівля худоби проводиться по попередньо заключним договорам з сільськогосподарськими підприємствами, а також з підсобними господарствами громадян Житомирської, Хмельницької, Рівненської, Вінницької, Київської, частково Закарпатської областей. Тенденція закупівлі худоби на сьогоднішній день складає 25-30% від господарств і 70-75% - від приватного сектору. Відповідно заготівля худоби за участю прийнятих на роботу заготівельників буде проводитись від приватного сектору за участі наших представництв.

Закупівельні ціни на сировину, в т.ч. дотація, грн.

 

Вгодованість

 

за 1 кг жив.ваги

за 1 кг м’яса

Бики в/вг. мол. понад 400 кг

7,00

14,14

Телиці в/вг. понад 400 кг

6,50

13,13

Молодняк в/вг. 350-400 кг

6,50

13,13

Молодняк вищої вг. 300-350 кг

6,10

12,32

Молодняк вишої вг. До 300 кг

5,90

11,90

Молодняк середньої вг.

5,30

11,50

Молодняк нижче середньої вг.

4,70

10,81

Молодняк худий

3,20

8,13

Доросла вищої більше 350 кг

6,30

13,04

Доросла вищої до 350 кг

6,15

13,60

Доросла сер. 1 кат

5,70

12,48

Доросла середньої 2 кат.

5,40

11,83

Доросла нижче середньої

4,90

11,56

Доросла худа

3,20

8,19

Коні 1 кат.

5,50

10,12

Коні 2 кат.

5,00

9,85

Коні худі

4,00

8,68

4. Ринок і збут

Основними покупцями м’яса і супутньої продукції є слідуючи підприємства:

Останкінський м’ясопереробний завод м. Москва

ЗАТ “Київський м’ясопереробний завод

“Берізка” м. Дніпропетровськ

Черкізовський м’ясокомбінат, Росія

Фірма “Екопродтранс” м. Москва

Горлівський м’ясокомбінат

ТОВ “Юрок-Плюс” м. Львів

ТОВ “Опос Торг” м. Луцьк

Ковбасні вироби будуть реалізовуватись у торгівельній мережі

м. Києва, Житомирської, Донецької, Львівської областей та Автономної Республіки Крим.

Оптово-відпускні ціни на продукцію

 

Найменування

 

 

Одиниця виміру

 

Ціна з ПДВ

М’ясо

Яловичина 1 кат.охол.н/туша зв. 70 кг

Грн./кг

13,50

Яловичина 1 кат. від биків

Грн./кг

14,30

М’ясо блочне односортне

Грн./кг

18,40

Філейна вирізка яловича

Грн./кг

30,00

Філейна вирізка свиняча

Грн./кг

26,00

Субпродукти яловичі

Язик

Грн./кг

25,00

Печінка

Грн./кг

12,50

Нирки

Грн./кг

7,50

Мозок

Грн./кг

7,50

Серце

Грн./кг

10,50

Хвіст

Грн./кг

7,50

Діафрагма

Грн./кг

11,50

Головізна

Грн./кг

11,50

Легені

Грн./кг

7,50

Вим
’я

Грн./кг

5,50

Пікальне м’ясо

Грн./кг

3,20

Рубець оброблений

Грн./кг

6,20

Калтик

Грн./кг

4,00

Сичуг

Грн./кг

2,00

Селезінка

Грн./кг

2,20

М’ясна обрізь

Грн./кг

11,50

Трахея

Грн./кг

2,50

Путові суглоби

 

3,50

Вуха, губи

 

2,50

Сем’янники

 

6,00

Кишфабрикати яловичі

Черева

Грн./пуч.

11,00

Круга

Грн./пуч.

3,00

Синюги

Грн/шт.

8,50

Прохідники

Грн./шт.

1,50

Пузирі

Грн./шт.

1,50

Субпродукти свинячі

Язик

Грн./кг

15,50

Печінка

Грн./кг

11,00

Нирки

Грн./кг

5,50

Шлунок

Грн./кг

1,80

Серце

Грн./кг

9,00

Хвіст

Грн./кг

4,00

Діафрагма

Грн./кг

10,50

Голови з мозком

Грн./кг

8,00

Легені

Грн./кг

6,00

Пікальне м’ясо

Грн./кг

3,20

Калтик

Грн./кг

4,70

Селезінка

Грн./кг

2,00

М’ясна обрізь

Грн./кг

10,50

Трахея

Грн./кг

2,20

Ніжки

Грн./кг

4,00

Вуха

 

4,00

 

Жилка

 

 

Жир-сирець ялов. І гр.

 

3,20

Жир-сирець ялов. ІІ гр.

 

1,70

Жир-сирець свин. І гр.

 

9,00

Сальник свин.

 

10,00

Жир-сирець свин ІІ гр..

 

3,50

 Кишфабрикати свинячі

Черева

 

5,00

Пузирі

 

1,50


5. Техніко-економічне обґрунтування

Згідно заключних договорів з сільськогосподарськими підприємствами та приватними підсобними господарствами населення, включаючи роботу своїх заготівельників худоби, добова переробка буде складати 80-90 голів ВРХ та 30 голів свиней.

Після переробки ВРХ місячна кількість м’яса буде складати:

90 голів * 21 роб. дн. = 1890 голів при середній вазі 1 туші 163 кг становитиме 308 т м’яса.

Після переробки свиней 30 голів свиней *21 роб. дн. + 630 голів при середній вазі 1 туші 71 кг 44.7 т м’яса.

Кількість м’яса щомісячно буде складати 352 т. На 01 червня поточного року, що становить по м’ясу яловичини 12,8-13,1 грн за кг, свинини 14,5-15,2 грн за кг, вартість товарної продукції, не включаючи вартість супутньої продукції, буде складати:

308 т ялов. * 13 грн./кг = 4 млн. грн.

44,7 т свин.* 14,6 грн./кг = 652 тис. грн.

Фактична рентабельність виробництва переробки худоби складає 7-10%. При мінімальній рентабельності прибуток складає 325 тис. грн. в місяць. Після введення в дію ковбасного виробництва в вересні – жовтні поточного року місячний прибуток збільшиться на перший рік праці 450-500 тис. грн. В подальшому цей показник буде збільшуватись.

Висновок: Термін погашення кредитних коштів при використанні їх на придбання обладнання та збільшення заготівлі ВРХ та свиней для виробництва не викликає сумнівів.

Головний бухгалтер ___________________________ С.М.Ю