Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по естественным дисциплинам \ География населения и расселения \ 5343. Індивідуальна робота Система розселення населення Рожищенського району

Індивідуальна робота Система розселення населення Рожищенського району

« Назад

Код роботи: 5343

Вид роботи: Індивідуальна робота

Предмет: Географія населення та розселення

Тема: Система розселення населення Рожищенського району

Кількість сторінок: 11

Дата виконання: 2013

Мова написання: українська

Ціна: 100 грн

ВСТУП

Розділ 1. Фактори формування розселення населення Рожищенського району

Розділ 2. Система розселення населення Рожищенського району

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Розселення населення – це результат процесів розподілу і перерозподілу населення по території країни у формі мережі і системи населених пунктів.

Розглядаючи розселення як фактор формування соціально-економічного простору Рожищенського, необхідно підкреслити його відносну автономність, тобто його особливості, які сформувалися історично і можуть суттєво впливати, за принципом зворотного зв'язку, на особливості розвитку інтегральної територіальної структури господарства і суспільства, а також інших складових.

Система розселення – територіально цілісна і функціонально взаємопов'язана сукупність поселень - формується з розвитком виробництва і системи обслуговування в межах мереж поселень. Інтенсивність зв'язків є основним критерієм визначення її меж і розвиненості.

Первинними формами геопросторової організації розселення є поселення. Поселення –це компактна територія, на якій розташована група будівель з інфраструктурою для забезпечення постійної життєдіяльності людей.

Враховуючи величину поселень (тобто людність) і їхні функції, усі поселення поділяють на дві групи: міські і сільські. Міські поселення є центрами зосередження населення, безпосередньо не пов'язаного із сільським господарством. Це міста і селища міського типу. В Рожищенському районі знаходяться 2 міських поселень: місто Рожище, яке є районним центром і селище міського типу Дубище.

Сільські поселення переважають в районі. Їх чисельність становить 66, які входять до 28 сільських рад.

На систему розселення великий вплив мають природні і суспільно-географічні фактори, зокрема це економіко-географічне положення, транспортно-географічне положення, орографія, водні, ґрунтові ресурси та інші.

Отже, система розселення – це територіально цілісна і функціонально взаємопов'язана сукупність поселень - формується з розвитком виробництва і системи обслуговування в межах мереж поселень. Інтенсивність зв'язків є основним критерієм визначення її меж і розвиненості.

Первинними формами геопросторової організації розселення є поселення. Поселення –це компактна територія, на якій розташована група будівель з інфраструктурою для забезпечення постійної життєдіяльності людей. Поселення поділяються на міські і сільські. В Рожищенському районі налічується 2 міських поселень і 66 сільських.

Факторами розміщення населення є сукупність територіальних нерівноцінних умов і ресурсів, що визначають оптимальну локалізацію об’єкта. На систему розселення району вплинули такі фактори як ЕГП, що характеризується як вигідне, оскільки Рожищенський район межує з економічно розвинутими районами Волинської області, що дає змогу для зовнішньоекономічної діяльності. ТГП також впливає на систему розселення, оскільки район знаходиться в ареалі густої транспортної системи, ми спостерігаємо розвиток сільських поселень, що знаходяться біля автомагістралей чи залізничних доріг.

Рельєф впливає на розселення населення, а також на розвиток виробничої сфери. В районі виділяються дві орографічні зони, це Полісся з низинним рельєфом і південь району – з височинним рельєфом.

Тому, система розселення має значний вплив на соціально-економічний розвиток району. Вона формує мережу поселень, які задіяні в територіальному поділі праці і виконують певні регіональні функції.

1. Влах М. С. Географія населення: словник-довідник. / М. С. Влах. – Вид. центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2005. – 241 с.

2. Дідик В. В. Планування міст: Навч. Посібник / В. В. Дідик, В. В. Павлів. – Львів: Львівська політехніка, 2003. – 407 с.

3. Доценко А. І. Регіональне розселення проблеми і перспективи / А. І. Доценко. – К.: Наук. думка, 1994. - 194 с.

4. Заставецька Л. Б. Функціонування локальних систем розселення у агропромислових регіонах. / Л. Б. Заставецька // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Європейські інтеграційні процеси і транскордонне співробітництво”. Т.2. - Луцьк, 2006. - С. 365-367.

5. Ковалевський В. В. Розміщення продуктивних сил / В. В. Ковалевський. - К.: Либідь, 2002. – 355 с.

6. Лайко А. П. Соціально-економічний розвиток села і сільських територій / А. П. Лайко, В. К. Терещенко, А. Г. Борщ. – К.: Нічлава, 2006. - 264 с.

7. Краснова М. Н. Типи та форми сільських поселень на Україні / М. Н. Краснова. – Львів: Знання, 2007. – 76 с.