Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по естественным дисциплинам \ Осетроводство \ 5286. Дипломна робота УЗВ з вирощування товарного бестера

Дипломна робота УЗВ з вирощування товарного бестера

« Назад

Код роботи: 5286

Вид роботи: Дипломна робота

Предмет: Осетрівництво

Тема: УЗВ з вирощування товарного бестера

Кількість сторінок: 75

Дата виконання: 2017

Мова написання: українська

Ціна: 1600 грн

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

1.1. Характеристика об’єктів вирощування в осетрівництві

1.1.1. Особливості вирощування осетрових риб

1.1.2. Білуга Huso huso (Linnaes, 1758)

1.1.3. Російський осетр Acipenser Guldenstaedtii (Brandtn Et Ratzeburg, 1833)

1.1.4. Стерлядь Acipenser ruthenus (Linnaes, 1758)

1.1.5. Сибірський осетер Acipenser baerii Brandt

1.2. Біологічна характеристика бестера

1.3. Породи бестера

1.4. Адаптація молоді осетрових риб із природніх водойм до індустріальних умов вирощування

1.5. Штучні і природні корми, що використовують при сучасних технологіях вирощування риби

1.5.1. Штучні комбікорми

1.5.2. Дослідження харчової привабливості штучних кормів для молоді осетрових риб

1.5.3. Природні корми

1.6. Спроби вирощування бестера в Україні

1.7. Висновки: переваги вирощування бестера в індустріальних умовах

РОЗДІЛ 2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

РОЗДІЛ 3. РЕЗУЛЬТАТИ ПРОЕКТНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

3.1. Загальна характеристика господарства та кліматичні особливості області

3.2. Загальна характеристика установки замкнутого водопостачання

3.3. Вимоги до джерела водопостачання УЗВ

3.4. Технологічна схема вирощування риби в УЗВ

3.5. Рибоводне обладнання УЗВ

3.6. Температурний і кисневий режими в УЗВ

3.7. Теплообмін в УЗВ

3.8. Водообмін в УЗВ

3.9. Закупівля посадкового матеріалу та транспортування його до бази вирощування

3.10. Контроль за умовами вирощування товарного бестера

3.11. Вилов товарного бестера та реалізація товарної продукції

3.12. Профілактика захворювань осетрових риб

РОЗДІЛ 4. РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА

РОЗДІЛ 5. ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ

РОЗДІЛ 6. ОХОРОНА ПРАЦІ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Осетрові риби – найцінніші об’єкти рибного господарства, які здавна привертали до себе увагу завдяки високоцінному м’ясу і делікатесній ікрі. Вони завжди користувалися високим ринковим попитом у споживачів рибної продукції.

У межах природного ареалу осетрові родини Acipenseridae живуть лише у Північній півкулі і є унікальними реліктовими видами, які проіснували у майже незмінному вигляді мільйони років та у наш час, внаслідок негативного впливу людської діяльності, знаходяться на межі повного знищення. Відомо, що основна частина світових запасів осетрових риб (біля 90%) у природному середовищі зосереджена в басейні Каспійського моря.

Різке падіння обсягів промислових уловів осетрових риб, а місцями – і повна заборона на їх промисел як, наприклад, в Азово-Чорноморському басейні з 2002 р., призвели до виникнення дефіциту харчової осетрової продукції і стрімкого зростання ціни на м'ясо та ікру осетрових. Зокрема, 1 кг осетрової ікри в спеціалізованих магазинах м. Києва коштує близько 17000 грн., а 1 кг осетрини – від 100 до 160 грн. Вартість осетра холодного копчення на світових ринках досягає 58 євро/кг, а ікри – навіть 1220 євро/кг.

У зв’язку із наявним попитом та високими ринковими цінами на харчову продукцію осетрових риб склалися сприятливі економічні передумови до розвитку товарного осетрівництва, що свідчить про актуальність теми наших досліджень.

Мета роботи: формування науково-біологічного обґрунтування до проекту рибницької УЗВ з вирощування товарного бестера.

Об’єкт дослідження: бестер.

Предмет дослідження – технологічний процес вирощування товарної райдужної форелі в УЗВ.

Для досягнення мети було поставлено наступні завдання:

- сформувати рибницько-біологічну характеристику бестера;

- проаналізувати технології товарного осетрівництва;

- обґрунтувати місце будівництва рибницької УЗВ;

- скласти схему і детально описати технологічний процес вирощування товарних однорічок бестера в басейнах УЗВ;

- розрахувати потребу спроектованої УЗВ в технологічному обладнанні, біологічному матеріалі, рибних кормах під задану потужність;

- оцінити економічну ефективність вирощування товарного бестера в УЗВ;

- узагальнити у висновках досягнуті результати роботи.

При розробленні рибницько-біологічного обґрунтування проекту повносистемного рибницького підприємства індустріального типу з вирощування товарного бестера було використано сучасні загальнонаукові методи досліджень та спеціальні розрахункові методи, якими користуються при плануванні технологічних процесів у рибництві.

Оцінку економічної ефективності роботи проектованого підприємства за плановими показниками проведено шляхом розрахунку і подальшого аналізу загальноприйнятих економічних показників: собівартості виробництва продукції, прибутку і рентабельності виробництва.

робота виконана на 75 аркушах комп’ютерного тексту, включає 7 рисунків і 8 таблиць. Текст роботи складається із Вступу, Огляду літератури, 6-ти розділів з матеріалами проектних розробок, розділу Охорона праці, Висновків і Додатків. Список літературних джерел налічує 44 найменувань.

Ключові слова: бестер, установка замкнутого водопостачання (узв), мальок, басейни, продукційні корми, механічний фільтр, біологічний фільтр, товарна продукція.

1. Обґрунтовано доцільність проекту рибницької установки замкнутого водопостачання потужністю 40 т по вирощуванню товарного бестера.

2. Доведено, що найбільш доцільно в установці культивувати саме бестера, оскільки він має високі харчові властивості, користується попитом на ринку, а також володіє швидкою потенцією росту.

3. З метою отримання товарної продукції бестера будуть використовуватися установки замкнутого водопостачання, що міститимуть 34 басейни, площею 20 м3 загальною площею – 680 м3.

4. Загальні потреби господарства у посадковому матеріалу бестера, масою 3 г, становитимуть 31373 екз.

5. Потреби в комбікормах фірми «Coppens» складуть 43912,5 кг.

6. Виручка господарства від реалізованої продукції становитиме 3600000грн. чистий прибуток господарства становитиме 1194957 грн.

7. Рентабельність запроектованого господарства по вирощуванню товарного бестера становитиме 49,6 %.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Аннотированный каталог круглоротых и рыб континентальных вод России. − М.: Наука, 1998. − 221 с.

2. Берг Л. С. Рыбы пресных вод СССР и сопредельных стран / Л. С. Берг. − M.: Изд. АН СССР, 1948. − Ч. 1. − С. 3–468.; 1949. − Ч. 2. − С. 469–925.; 1949 − Ч. 3. − С. 930–1370.

3. Бронштейн А. М. Рыбные паразиты / А. М. Бронштейн. - М.: Рыбацкая Академия, 2003. — 32 с.: ил.

4. Бурцев И. А. Комплекс пород бестера (ACIPENSER NIKOLJUKINII) ВНДИ рыбного хозяйства и океанографии (ВНИРО) / И. А. Бурцев, Крылова В. Д. - М.: 2010. – 123 с.

5. Бурлаченко И. В. Актуальные вопросы безопасности комбикормов в аквакультуре рыб / И. В. Бурлаченко. - М.: Изд-во ВНИРО, 2008. – 183 с.

6. Бусурина Л. Ю. Психология бизнеса / Л. Ю. Бусурина. — Астрахань, АГТУ, 2007. — 230 с.

7. Вавилкин A. C., Иванов А. П., Куранова И. И. Основы ихтиологии и рыбоводства / Вавилкин A. C., Иванов А. П., Куранова И. И. − М.: Пищевая промышленность, 1974. − 167 с.

8. Васильева Л. М. Биологические и технологические особенности товарной аквакультуры осетровых в условиях Нижнего Поволжья / Л. М. Васильева. − Астрахань, 2000. − 190 с.

9. Власов В. А. Приусадебное хозяйство / В. А. Власов. — М.: Изд-во ЭКСМО-Пресс, Изд-во Лик Пресс, 2001. — 240 с.

10. Грициняк І. І. Фермерське рибництво / І. І. Грициняк. - Київ: Герб, 2008. – 560 с.

11. Использование вкусовых добавок в составе комбикормов для осетровых рыб // Научные подходы к решению проблем производства продуктов питания: Межвузовский сборник научных трудов / [Грозеску Ю. Н., Бахарева A. A., Митрофанова М. А., Шульга Е. А.]. − Ростов н/Д: Изд-во Рост, ун-та, 2004. − 392 с.

12. Киреева И. Ю., Пономарева Е. Н., Пономарев С. В., Ба Мохамед Ламин. Биологическая оценка продуктивности водоемов аридных территорий для разведения тепловодной и тропической аквакультуры. / И. Ю. Киреева, Е. Н. Пономарева, С. В. Пономарев, Ламин Мохамед Ба. – Астрахань - 2006. — 155 с.

13. Киселев А. Ю. Установки с замкнутым циклом водоиспользования и технология выращивания в них объектов аквакультуры. / А. Ю. Киселев. - М.: ЭКИНАС, вып.1, 1997. - 80 с.

14. Козлов В. И. Как обеспечить прибыль на арендуемом водоеме / В. И. Козлов // Рыболовство и рыбоводство. - 2002. - № 3-4. - С. 22.

15. Козлов В. И. Справочник фермера-рыбовода. / В. И. Козлов. — М.: Изд-воВНИРО, 1998. — 447 с.

16. Козлов В. И., Абрамович Л. С. Товарное осетроводство. / В. И. Козлов, Л. С. Абрамович. - М.: Россельхозиздат, 1986. - 117 с.: ил.

17. Красная книга Российской Федерации: (Животные). - М.: ACT, Астрель. 2001. - 860 с.

18. Кричевский Р. Л. Если Вы — руководитель. Элементы менеджмента в повседневной работе. / Р. Л. Кричевский. — М.: Изд-во «Дело», 1993.

19. Матишов Г. Г., Матишов Д. Г., Пономарева E. H., Лужняк В. А., Чипинов В. Г., Коваленко М. В., Казарникова A. B. Опыт выращивания осетровых рыб в условиях замкнутой системы водообеспечения для фермерских хозяйств. / Г. Г. Матишов, Д. Г. Матишов, Е. Н. Пономарева, В.А. Лужняк, В. Г. Чипинов, М. В. Коваленко, А. В. Казарникова. − Ростов-на-Дону: Изд-во ЮНЦ РАН, 2006. − 72 с.

20. Моисеев П. А. Промышлиная ихтиология и сырьевая база рыбной промышлености. / П. А. Моисеев. М.: Легка и пищевая промышленость. - 1983. – 250 с.

21. Новосколъцева Т. М., Казаченко Н. Т., Борисова М. Н., Иренков И. П. Перспективы использования пробиотиков в рыбном хозяйстве / Т. М. Новоскольцева, Н. Т. Казаченко, М. Н. Борисова, И. П. Иренков / Проблемы охраны здоровья рыб в аквакультуре. Тезисы. НПК. − Москва, 2000. − С. 95.

22. Павлин Е. А., Чепенко М. В. Особенности питания заводской осетровой молоди рыб в речых условиях / Е. А. Павлин, М. В. Чепенко // Основн. пробл. рыбного хоз-ва и охраны рыбохоз. водоемов Азово-Черноморского басс / Сб. научн. тр. (2002–2003 гг.). − Ростов-на-Дону: Эверест, 2004. − С. 188-194.

23. Правдин И. Ф. Руководство по изучению рыб / И. Ф. Правдин. − М.: Пищ. пром-ть, 1966. − 250 с.

24. Подушка С. Б. О систематическом положении азовского осетра / С. Б. Подушка // Научно-технический бюллетень лаборатории ихтиологии ИНЭНКО. − № 7. 2003. СПб. - С. 19-44.

25. Пономарев C. B., Гамыгин Е. А., Никоноров С. И., Пономарева E. H., Грозеску Ю. Н., Бахарева А. А. Технологии выращивания и кормления объектов аквакультуры юга России (справочное, учебное пособие). / С. В. Пономарев, Е. А. Гамыгин, С. И. Никоноров, Е. Н. Пономарева, Ю. Н. Грозеску, А. А. Бахарева − Астрахань: Нова плюс, 2002. − 264 с.

26. Разведение раков и рыб / Сост. Т. Барышникова. — Ростов-на-Дону: Феникс, СПб: Респект, 2006. — 224 с.

27. Риман Н., Аттер Ф., Популяцыонная генетика и управление рыбным хозяйством. Під ред. Ю. П. Алтухова. -М.: Агропромиздат, 1991. – 480 с.

28. Реков Ю. И. Динамика численности и структура популяции азовского осетра в условиях изменяющегося режима моря: Автореф. дисс... канд.биол.наук. / Ю. И. Реков. − Москва, 2000. − 24 с.

29. Сальников Н. Е., Суханова М. Э. Разведение и выращивание пресноводных креветок и рыб на юге России. / Н. Е. Сальников, М. Э. Суханова. - Астрахань: Изд-во КаспНИРХ, 2000. - 232 с.

30. Сборник инструкций по борьбе с болезнями рыб. − М.: Отд. маркетинга АМБ-агро − Ч. 1, 2. − 1998. – 650 с.

31. Суховерхов Ф. М., Сиверцов А. П. Прудовое рыбоводство. / Ф. М. Суховерхов, А. П. Сиверцов. − М.: Пищевая промышленность, 1975. − 450 с.

32. Трифонова Е. С., Бычкова Л. И., Юхименко Л. Н., Гаврилин К. В. Применение пробиотиков для компенсации воздействия агрессивных факторов водной среды при выращивании осетровы рыб в системах с замкнутым водоснабжением / Е. С. Трифонова, Л. И. Бычкова, Л. Н. Юхименко, К. В. Гаврилин // Проблемы патологии, иммунологии и охраны здоровья рыб и др. гидробионтов: Сборник тезисов докладов Всерос. Практич. Конф. Москва, 16–18 июля, 2003 г. − М.: 2003. − С. 130-131.

33. Троицкий С. К., Цуникова Е. Л. Рыбы бассейнов Нижнего Дона и Кубани: Руководство по определению видов. / С. К. Троицкий, Е. Л. Цуникова. − Ростов-на-Дону: Кн. изд-во, 1988. − 112 с.

34. Цепкин Е. А., Соколов Л. И. О максимальных размерах и возрасте некоторых осевых рыб / Е. А. Цепкин, Е. Л. Соколов // Вопросы ихтиологии. − Т. 11, вып. 3. 1971. − С. 541–542.

35. Чижов Н. И., Королев А. П. Справочник работника рыбхоза. / Н. И. Чижов, А. П. Королев. − М.: Пищевая промьпшленность, 1977. − 280 с.

36. Чипинов В. Г., Пономарев C. B., Чипинова Г. М., Пономарева E. H. Руководство по формированию маточного стада осетровых рыб методом доместикации. / В. Г. Чипинов, С. В. Пономарев, Г. М. Чипинова, Е. Н. Пономарева− Астрахань, 2004. − 24 с.

37. Шестаковская Е. В., Стрижакова Т. В., Казарникова A. B., Хотева Г. М. Паразиты и заболевания осетровых рыб на рыбоводных хозяйствах Азовского бассена / Е. В. Шестаковская, Т. В. Стрижакова, А. В. Казарникова, Г. М. Хотева // Рыбное хозяйство. Сер.: Болезни гидробионтов в аквакультуре. − М.: ВНИЭРХ, 2000. − С. 25–32.

38. Юхименко H. H., Койдан Г. С., Бычкова Л. И. Перспективы использования субалина для коррекции микрофлоры кишечника рыб и профилактики БГС. Н. Н. Юхименко, Г. С. Койдан, Л. И. Бычкова // Проблемы охраны здоровья рыб в аквакультуре. − М.: 2000. − С. 133–135.

39. Vlasenko F. D., Pavlov A. V., Sokolov L. I., Vasil'ev V. P. Acipenser gueldenstaedti Brandt. 1883. Acipenser persicus Borodin, 1897 // The Freshwater Fishes of Europe. Wiesbaden: − AULA-Verl., 1989. − Vol. 1. − Pt 2. − P. 249–366.

40. Все о рыбалке. Стерлядь. [Електронний ресурс] − Режим доступу до журн.: http://fishingmania.ru/sterlyad.

41. Осетроводство в УЗВ - Осетроводство - Выращивание осетровых в УЗВ - Группа компаний «Марвей». [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://fish.marway.com.ua/about/.

42. Фермы для выращивания осетра на икру (производительность 2 тонны икры в год по гибриду Бестера Аксайский) [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://www.catfish.lv/test/osetr_uzv.htm.

43. Биологическая фильтрация воды [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://www.proektm.ru/biofiltr.html.

44. Технологические и организационные аспекты внедрения новых информационных технологий в рыбоводство [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://manyplast.ru/oborudovanie-dlya-selskogo-chozyaystva/viraschivanie-ribi-v-uzv-ustanovki-zamknutogo-vodosnabzheniya.