Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по правовым дисциплинам \ Страховые услуги \ 4975. Розрахункова робота Аналіз страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою

Розрахункова робота Аналіз страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою

« Назад

Код роботи: 4975

Вид роботи: Розрахункова робота

Предмет: Страхові послуги

Тема: Аналіз страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою

Кількість сторінок: 19

Дата виконання: 2015

Мова написання: українська

Ціна: 200 грн

Вступ

Розділ 1. Теоретична частина

1.1. Теоретичні засади здійснення страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою

1.2. Світовий досвід розвитку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою

1.3. Динаміка показників, які характеризують розвиток страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою в Україні з 2009 по 2013 рр.

Висновок за Розділом 1

Розділ 2. Практична частина

2.1. Характеристика істотних та неістотних умов страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою

2.2. Порівняльна таблиця страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою та майнового страхування

Висновок за Розділом 2

Висновки

Список використаних джерел

Специфіка сільськогосподарського виробництва як виду господарської діяльності в АПК, його сезонність, залежність від природно-кліматичних умов, підвищений ризик збитковості сільськогосподарського виробництва зумовлюють необхідність розробки та впровадження ефективних механізмів страхування ризиків виробництва сільськогосподарської продукції.

Актуальність проблеми: Україна є аграрною країною. На сільськогосподарські землі тут припадає понад 70% територій. Розвиток сільського господарства тісно пов’язаний з високим рівнем ризику, що полягає у відсутності гарантій отримання результатів виробничої діяльності під впливом різних чинників, насамперед природних. Тому одним із пріоритетних напрямів державної аграрної політики є підтримка суб’єктів аграрного сектора шляхом формування сприятливої страхової політики та запровадження механізмів державної підтримки сільськогосподарського виробництва. Передумовою надання ефективного страхового захисту аграріям є з’ясування поняття ризику в страхуванні, виявлення її основних видів та можливість надання страхового захисту у процесу сільськогосподарського виробництва.

Мета роботи: аналіз такого виду страхування як страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою на основі нормативних актів і періодичних джерел, визначення особливості даного виду страхування як в Україні, так і за кордоном.

Завдання роботи: здійснити дослідження сучасного стану страхування сільськогосподарської продукції в Україні, охарактеризувати істотні і неістотні умови договори даного виду страхування а також виконати порівняльну характеристику даного виду страхування із майновим страхуванням.

В даній роботі було досліджено такий вид страхування як страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою. Робота поділяється на два розділи: теоретичний і практичний.

В першому розділі було здійснено аналіз страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою на основі нормативних актів і періодичних джерел, а саме закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», в якому визначені основні положення і особливості даного виду страхування. Також було досліджено особливості розвитку і відмінності здійснення даного виду страхування в розвинутих зарубіжних країнах.

Важливим завданням даного розділу було дослідити динаміку показників страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою за останні 5 років. Результати даного дослідження свідчать про постійне збільшення застрахованих площ та зростання кількості страхових послуг у даному секторі.

У другому розділі було здійснено характеристику істотних та неістотних умов страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою а також порівняльну характеристику заданого виду страхування з майновим страхуванням. За результатами дослідження очевидно, що істотні та неістотні умови договору даного виду страхування майже не відрізняються від умов, визначених законом України «Про страхування». Щодо порівняння страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою з майновим страхуванням, то даний вид страхування має більш вузький характер, а також певні переваги, такі як, власне, державна підтримка і сформоване об’єднання страховиків – Аграрний Страховий Пул.

Отже, в ході даної роботи було виконано визначені завдання і проведено аналізування та характеристику страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою відповідно до поставленої мети роботи.

1. Закон України “Про страхування” №85/96 від 07.03.1996р.

2. Закон України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» від 09.02.2012 № 4391-VI.

3. Про деякі питання здійснення страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою: Розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 30.10.2012 р. № 1968 [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1970-12.

4. Агростахування в Україні: Аналіз роботи в 2013 р. і перспективи розвитку на 2014 рік. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: www.agroinsurance.com/ru/agribusiness_insurance/?Pid=24596.

5. Алескерова Ю. В. Удосконалення державної підтримки сільськогосподарського страхування / Ю. В. Алексерова // Облік і фінанси – 2014. – С. 66-71.

6. Клапів М. С. Зарубіжна практика застосування теорії ризику в страховому підприємництві / М. С. Клапів, І. С. Ткаченко // Фінанси України – 2013. – № 11. – С. 103-111.

7. Кривошлик Т. Д. Державна підтримка страхування сільськогосподарської продукції в Україні / Т. Д. Криволишик // Економіка України - 2014. - №12 – С. 85-96.

8. Міжнародна практика. Огляд світового ринку страхування і перестрахування сільськогосподарських ризиків [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.agroinsurance.com.

9. Туманова О. А. Економічна сутність страхування в аграрному секторі [Електронний ресурс] / НАПКБ. – Режим доступу: http://pk.napks.edu.ua/library/compilations_vak/nvfbi/2009/3/p_40_44.pdf.

10. Полчанов А. Агрострахування, як складова продовольчої безпеки держави / А. Полчанов // Вісник КНТЕУ. – 2013. № 4 – С. 48-57.