Распечатать страницу

Реферат Основні положення конституціоналізму

« Назад

Код роботи: 4951

Вид роботи: Реферат

Предмет: Конституційне право

Тема: Основні положення конституціоналізму

Кількість сторінок: 17

Дата виконання: 2013

Мова написання: українська

Ціна: 150 грн

Вступ

1. Поняття, ознаки та основні положення конституціоналізму

2. Історичний розвиток конституціоналізму в Україні

3. Система конституційного права України як складник класичного конституціоналізму

4. Методологія сучасного українського конституціоналізму

Висновки

Список використаних джерел

З моменту прийняття чинної Конституції України та її впровадження конституційного судочинства в Україні в конституційно-правовому житті суспільства відбулись зміни, які мають фундаментальне значення для майбутнього держави. Реально зросла роль Конституції як інструменту захисту конституційного ладу, прав і свобод громадян, інших конституційних цінностей. Завдяки діяльності Конституційного Суду України сформовано правові позиції, які визначають демократичний і соціальний характер відносин між громадянами, суспільством і владою.

Наукова проблематика розвитку конституційного права охоплює широке коло концептуальних питань, становлячи зміст доктринальних підходів до аналізу правових явищ, виявлення тенденцій у конституційно-правовій сфері суспільних відносин.

Саме проблеми формування новітньої теорії конституційного права зумовлюють спектр досліджень, з-поміж яких конституціоналізація, конституційна безпека і правопорядок та інші мають перспективу як конституційні феномени виявлення правового та політичного контексту в державному будівництві.

Основний закон України наука розуміє як основне джерело права, тобто право у його соціально-сенсоутворювальній і потенційній діяльності. Підвищувати рівень конституційного регулювання, використовуючи родові ознаки, і таким чином поширювати поняття джерел конституційного права без урахування встановлених Конституцією меж розвитку правової системи – це шлях руйнації і примітивного нехтування доктринами, які склалися у науці й мають фундаментальне значення у теорії права.

Конституціоналізм – політико-правове явище, правова (юридична) сутність якого обумовлена, перш за все, нормативно-правовою основою цієї системи, в якості якої виступає Конституція (конституційне законодавство). Конституція має змішану політико-правову природу, як і конституційні відносини, що виникають на основі її норм, оскільки «вони регулюють процес організації і здійснення владних повноважень народом, державою та елементами політичної системи». Крім того, політична природа конституціоналізму витікає з тісного взаємозв'язку політики з конституційно-правовими інститутами і реаліями.

Зміст системи конституціоналізму зовні відображається в певних інституційних утвореннях. Основними інститутами конституціоналізму є: інститут публічної влади; інститут конституційного контролю (наглядово-контрольні заходи з боку державних органів по забезпеченню конституційної законності, прав і свобод людини та громадянина, правової свободи, суб'єктивного публічного права, верховенства конституції у системі нормативних актів, її прямої, безпосередньої дії); інститут конституційної відповідальності.

Метою функціонування системи конституціоналізму є конституційна законність як режим точного і неухильного дотримання конституції та інших конституційно-правових актів всіма суб'єктами, яким вони адресовані, реальна дія ієрархії нормативно-правових актів, у системі яких Конституція має вищу юридичну силу.

1. Конституція і конституціоналізм в Україні: вибіркові проблеми. Збірник / Відпов. ред. проф. Мартиненко П. Ф. і доц. Кампо В. М. – К.: «Купріянова», 2007. – 320 с.

2. Крусян А. Методологія сучасного українського конституціоналізму // Юридичний вісник. – 2012. – №5. – С. 4-12.

3. Носенко О. В. Категорія «Інститут конституційного права» в сучасній конституційно-правовій науці / О. В. Носенко // Держава і право: Юридичні і політичні науки.: Збірник наукових праць. – 2006. – Вип.34. – С. 198-205.

4. Селіванов А. О. Конституційні проблеми в сучасній теорії права. Доктрина стабільності та охорони Конституції України в контексті її модернізації та ефективного конституційного правосуддя / А. О. Селіванов. – К.: Логос, 2012. – 152 с. – Бібліогр.: С. 145-150.

5. Сергєєва О. Історичний аспект розвитку Конституції України: її значення і надбання / О. Сергеєва. – 2006. – С. 663-667.

6. Солоненко О. М. Конституціоналізм як чинник утвердження та розвитку принципів конституційного права // Науковий вісник. – 2011. – №2(75). – С. 42-48.

7. Тацій В. Актуальні питання розвитку вітчизняного конституціоналізму на сучасному етапі державотворення / В. Тацій // Вісник Академії правових наук України. – 2008. – №3 – С. 35-42.

8. Цесар І. Роль Конституції і конституціоналізму у функціонуванні сучасних демократій / І. Цесар // Юридична Україна. – 2010. – №7. – С. 35-41.

9. Шемшученко Ю. Теоретико-методологічні проблеми сучасного конституціоналізму та державного управління в Україні / Ю. Шемшученко // Право України: Юридичний журнал. – 2009. – №11. – С. 19-25.