Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по правовым дисциплинам \ Уголовное право \ 4886. Задачі Про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій - 4 задачі

Задачі Про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій - 4 задачі

« Назад

Код роботи: 4886

Вид роботи: Задачі

Предмет: Кримінальне право

Тема: Про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій - 4 задачі

Кількість сторінок: 18

Дата виконання: 2018

Мова написання: українська

Ціна: 400 грн (або 150 грн за задачу)

Задача 1. Ознайомтесь з нижченаведениим документом та зробіть його правовий аналіз.

Слідчому судді Шевченківського місцевого суду м. Львова

КЛОПОТАННЯ

про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій

м. Львів

10 березня 2017 року

Слідчий СУ ГУНП України в Львівській області Коваль С.П., розглянувши матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України.

ВСТАНОВИВ:

На початку травня 2016 року (більш точна дата в ході слідства не встановлена), Борсук О.А., діючи з корисливих мотивів, за попередньою змовою в групі з невстановленими досудовим розслідуванням особами, маючи умисел на вчинення незаконної угоди про передачу людини з метою її сексуальної експлуатації, будучи обізнаним про важке матеріальне становище Власенко О.О. з використанням обману і, використовуючи її уразливий стан, запропонував їй виїхати у м. Ерджан Турецької Республіки Північний Кіпр для роботи танцівницею в нічному клубі у вищезазначеному місті, при цьому не вказавши, що Васютинській О.О. доведеться надавати сексуальні послуги незнайомим особам. Отримавши від останньої згоду, Горін О.А. виконав відведену йому функцію, визначивши час, місце і спосіб виїзду зазначених осіб у м. Ерджан Турецької Республіки Північний Кіпр.

Прибувши до міжнародного аеропорту м. Ерджан Турецької Республіки Північний Кіпр, Васютинська О.О. була зустрінута невстановленим у ході досудового розслідування чоловіком, який виконував відведену йому функцію - доставив її до нічного клубу «Шерідан», розташований в м. Ерджан Турецької Республіки Північний Кіпр, де надалі їй довелося надавати сексуальні послуги.

06 червня 2016 року за заявою потерпілої Васютинської О.О. було розпочато розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України.

Під час допиту потерпіла Васютинська О.О. повідомила, що у неї є номер телефону чоловіка на ім’я Іван (050-721-66-92), а також його електронна адреса - ivan@mail.ru.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги, що встановлення місцезнаходження радіоелектронного засобу за номером 050-721-66-92 та зняття інформації з електронних інформаційних систем, в яких містяться дані про користувачів за електронною адресою ivan@mail.ru має істотне значення для розслідування у кримінальному провадженні, оскільки надасть можливість встановити особу, яка вчинила дане кримінальне правопорушення, а також виходячи з того, що встановлення місцезнаходження радіоелектронного засобу може бути встановлене за допомогою проведення негласних слідчих (розшукових) дій, керуючись вимогами ст.ст. 40, 246 та 248 КПК України, -

ПРОШУ:

Надати дозвіл на проведення негласних слідчих дій впродовж 5 місяців з дня отримання дозволу на проведення цих негласних слідчих (розшукових) дій.

Додатки: 1) копія протоколу допиту потерпілої на 4 арк.

 

Задача 2. 11 січня 2017 року біля 13 години 20 хвилин на перехресті вулиць Стрийської та Наукової в м. Львові Шевченко Й.Г. за попередньою змовою з Рибаком Д.Б., напали на Кобренка К.М. із застосуванням насильства, небезпечного для його життя та здоров’я, і заволоділи його майном, спричинивши цим самим майнову шкоду на загальну суму 12 380 грн.

08 березня 2017 року після складання письмового повідомлення Рибаку Д.Б про підозру було здійснено його виклик по телефону, але він не з’явився і про причини своєї неявки не повідомив. Так само він не з’явився і на виклик, вручений 24 березня 2017 року під розписку його матері – Рибак Л.К.

Ухвала про здійснення приводу Рибака Д.Б від 25 березня 2017 року не була виконана внаслідок його відсутності за місцем проживання.

1. Які негласні слідчі (розшукові) дії можна провести у описаній ситуації?

2. Яким оперативним підрозділам доцільно доручити їх проведення?

3. Складіть проекти процесуальних документів щодо їх проведення в описаній ситуації (від імені слідчого та слідчого судді).

 

Задача 3. Заступник прокурора Тернопільської області Рак Р.І. 23.09.2017 року звернувся до Апеляційного суду Тернопільської області з клопотанням про надання дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії аудіо-, відео контроль за Ситником О.В. строком на 1 місяць. Як підставу для її проведення було вказано, що у процесі досудового розслідування у кримінальному провадженню за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 368 КК України була встановлена причетність Ситника О.В. до злочину. Він планує за попередньою змовою з іншими особами отримати від Кравченка Б.І. неправомірну вигоду у сумі 5000 долларів США. В поведінці Ситника О.В. наявні заходи конспірації при скоєнні протиправних дій та намір скоїти тяжке кримінальне правопорушення у найближчий час. Необхідність проведення зазначеної негласної слідчої дії прокурор мотивував також тим, що запобігти вчиненню особливо тяжкого злочину, отримати відомості про Ситника О.В. та можливих його співучасників і їх злочинну діяльність в інший спосіб, окрім проведення відповідної негласної слідчої (розшукової) дії, неможливо. Крім того, заступник прокурора зазначив, що фактично дана негласна слідча (розшукова) дія розпочата 20.09.2017 року за рішенням слідчого, узгодженого з прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням прокуратури Тернопільської області.

Слідчий суддя Апеляційного суду Тернопільської області, врахувавши ступінь тяжкості злочину, фактичні обставини і доведеність об’єктивної недостатності часу для отримання дозволу у загальному порядку, дійшов висновку про винятковість та невідкладність цього випадку і, відповідно, про необхідність задоволення зазначеного клопотання.

1. Які негласні слідчі (розшукові) дії можуть бути проведені до постановлення ухвали слідчого судді?

2. Назвіть процесуальні умови для проведення таких дій.

3. Чи правомірне рішення слідчого судді у наведеній ситуації? Відповідь аргументуйте

 

Задача 4. Оперуповноваженим карного розшуку Бердянського ВП ГУНП у Запорізькій області Нечитайлом Г.Д. 30.08.2017 року внесено відомості до ЄДРДР за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України та розпочато досудове розслідування. В процесі розслідування виникла необхідність проведення негласної слідчої (розшукової) дії – зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, у зв’язку з чим Нечитайло звернувся з усною пропозицією до слідчого СВ Бердянського МВ ГУМВС у Запорізькій області Ковтуна про необхідність внесення клопотання до слідчого судді про надання дозволу на проведення зазначеної негласної слідчої (розшукової) дії. Слідчий звернувся з відповідним клопотанням 31.08.2017 року до слідчого судді Бердянського міського суду Запорізької області Карпова.

Ознайомившись із клопотанням та матеріалами кримінального провадження, слідчий суддя Карпов виніс ухвалу про повернення клопотання для належного оформлення без розгляду по суті, мотивуючи це тим, що слідчим не було додано витягу з ЄДРДР, а також тим, що з матеріалів кримінального провадження не вбачається, які процесуальні дії вчинив слідчий для розслідування злочину та встановлення особи, яка його вчинила, що обумовлює необхідність проведення зазначеної негласної слідчої (розшукової) дії. Слідчий оскаржив дану ухвалу до Апеляційного суду Запорізької області.

1. Хто має право звернутись до слідчого судді з клопотанням про проведення негласної слідчої (розшукової) дії?

2. Які процесуальні рішення вправі прийняти слідчий суддя в результаті розгляду таких клопотань?

3. Чи може бути оскаржене рішення слідчого судді про відмову у задоволенні клопотання про проведення негласної слідчої (розшукової) дії?

4. Що означає неможливість отримання відомостей про злочин та особу, яка його вчинила в інший спосіб як підстава для проведення негласних слідчих (розшукових) дій?

5. Дайте правову оцінку діям та рішенням оперуповноваженого, слідчого, слідчого судді.