Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по компьютерным дисциплинам \ Информационные системы и технологии \ 1579. Лабораторна робота №2, Побудова контекстних дiаграм за методологією Йордана в інформаційних системах і технологіях

Лабораторна робота №2, Побудова контекстних дiаграм за методологією Йордана в інформаційних системах і технологіях

« Назад

Код роботи: 1579

Вид роботи: Лабораторна робота

Предмет: Інформаційні системи і технології в управлінні проектами

Тема: №2, Побудова контекстних дiаграм за методологією Йордана в інформаційних системах і технологіях

Кількість сторінок: 8

Дата виконання: 2016

Мова написання: українська

Ціна: безкоштовно

На лабораторній роботі я засвоїв основні принципи побудови діаграм потоків даних за допомогою методології Йордана.

Свою роботу я почав з побудови початкової контекстної діаграми. Перед побудовою контекстної проаналізувавав зовнішні події (зовнішні об'єкти), які впливають на функціонування лікарні (поліклініки). В процесі роботи лікарні беруть участь наступні групи сутностей: пацієнт, централізована аптека, адміністрація, невідкладна швидка допомога.

Для завершення аналізу функціонального аспекту поведінки системи збудував повну контекстну діаграму, яка включає діаграму. При цьому процес «лікарня» декомпозіювався на 4 процеси.

Аналіз функціонального аспекту поведінки системи дає уявлення про обмін і перетворення даних у системі, тому на діаграмі структур даних виражено взаємозв'язок між «абстрактними» потоками даних і «конкретними» потоками даних.

Мета роботи: практично засвоїти основні принципи побудови контекстних діаграм за допомогою методології Йордана.

Короткі теоретичні відомості

Весь проект розділяється на 4 фази: аналіз, глобальне проектування (проектування архітектури системи), детальне проектування і реалізація (програмування).

На фазі аналізу будується модель середовища (Environmental Model). Побудова моделі середовища включає:

- аналіз поведінки системи (визначення призначення ІС, побудова початкової контекстної діаграми потоків даних (DFD) і формування матриці списку подій (ELM), побудова контекстних діаграм);

- аналіз даних (визначення складу потоків даних і побудова діаграм структур даних (DSD), конструювання глобальної моделі даних у вигляді ER- діаграми).

Аналіз функціонального аспекту поведінки системи дає уявлення про обмін і перетворення даних у системі. Взаємозв'язок між «абстрактними» потоками даних і «конкретними» потоками даних на діаграмі нульового рівня виражається в діаграмах структур даних.

На фазі аналізу будується глобальна модель даних, яка подається у вигляді діаграми «сутність-зв'язок».

Між різноманітними типами діаграм існують наступні взаємозв'язки:

- ELM-DFD: події - вхідні потоки, реакції - вихідні потоки

- DFD-DSD: потоки даних - структури даних верхнього рівня

- DFD-ERD: накопичувані даних - ER- діаграми

- DSD-ERD: структури даних нижнього рівня – атрибути сутностей.

На фазі проектування архітектури будується предметна модель. Процес побудови предметної моделі містить у собі:

- детальний опис функціонування системи;

- подальший аналіз використовуваних даних і побудова;

- логічної моделі даних для наступного проектування бази даних;

- визначення структури користувацького інтерфейсу, специфікації форм і порядку їх появи;

- уточнення діаграм потоків даних і списку подій, виділення серед процесів нижнього рівня інтерактивних і не інтерактивних, визначення для них мініспецифікацій.

Призначення ІС визначає згоду між проектувальниками і замовниками щодо призначення майбутньої ІС, загальний опис ІС для самих проектувальників і межі ІС. Призначення фіксується як текстовий коментар у «нульовому» процесі контекстної діаграми.

Для завершення аналізу функціонального аспекту поведінки системи будується повна контекстна діаграма, яка включає діаграму нульового рівня. Існуючі «абстрактні» потоки даних між термінаторами і процесами трансформуються в потоки, що подають обмін даними на більш конкретному рівні.

Таблиця 1

Відмінності між методологією Йордана і Сарсона

Б1579, Таблиця 1 - Відмінності між методологією Йордана і Сарсона

Хід роботи

1. Описала предметну область вибраної системи за допомогою діаграми потоків даних (DFD).

2. Дала опис діаграм потоків даних згідно нотації Йордана.

3. Побудувала діаграму потоків нульового, першого і другого рівнів для даної інформаційної системи.

4. Описала сховища даних.

5. Нарисувала діаграму структур даних.

Опис предметної області вибраної системи за допомогою діаграм потоків даних (DFD).

У якості предметної області використовується опис роботи лікарні.  Лікарня отримує інформацію про стан пацієнта, опрацьовує інформацію, і призначає відповідного лікаря. Хворих також можуть привозити зі швидкої допомогои. В лікарні діє централізована адміністраціє, що відповідає за реєстрацію та облік пацієнтів.

Організація проекту

Весь проект розділяється на 4 фази: аналіз, глобальне проектування (проектування архітектури системи), детальне проектування і реалізація.

На фазі аналізу будується модель середовища (Environmental Model).

Побудова моделі середовища включає:

- аналіз поведінки системи (визначення призначення ІС, побудова початкової контекстної діаграми потоків даних (DFD) і формування матриці списку подій (ELM), побудова контекстних діаграм);

- аналіз даних (визначення складу потоків даних і побудова діаграм структур даних (DSD), конструювання глобальної моделі даних у вигляді ER- діаграми).

Призначення ІС визначає згоду між проектувальниками і замовниками щодо призначення майбутньої ІС, загальний опис ІС для самих проектувальників і межі ІС. Призначення фіксується як текстовий коментар у «нульовому» процесі контекстної діаграми.

Перед побудовою контекстної DFD необхідно проаналізувати зовнішні події (зовнішні об'єкти), які будуть визначати організацію міжнародних перевезень. Ці об'єкти взаємодіють з ІС шляхом інформаційного обміну з нею.

З опису предметної області випливає, що в процесі роботи підприємства беруть участь наступні групи: постачальник та споживач. Ці групи є зовнішніми об'єктами. Вони не тільки взаємодіють із системою, але також визначають її межі і зображуються на початковій контекстній DFD як термінатори (зовнішні сутності).

Початкова контекстна діаграма зображена на малюнку 1. На відміну від нотації Gane/Sarson зовнішні сутності позначаються звичайними прямокутниками, а процеси-окружностями.

Б1579, Рис. 1 - Початкова контекстна діаграма

Рис. 1 - Початкова контекстна діаграма

Для завершення аналізу функціонального аспекту поведінки системи будується повна контекстна діаграма, яка включає діаграму нульового рівня. При цьому процес «міжнародні перевезення» декомпозіюється на 4 процеси, що відбивають основні види адміністративної діяльності. Існуючі «абстрактні» потоки даних між термінаторами і процесами трансформуються в потоки, що подають обмін даними на більш конкретному рівні. Список подій показує, які потоки існують на цьому рівні: кожна подія зі списку повинна формувати деякий потік. Один «абстрактний» потік може бути розділений на більш ніж один «конкретний» потік.

Потоки на діаграмі верхнього рівня

Тип

Потоки на діаграмі нульового рівня

Інформація від клієнта

ND

Дані для постачальника. Запит про

наявність та кількість заданого товару.

Інформація від постачальника

ND

Перевірка постачальником чи є заданий товар на складі.

Інформація для клієнта

ND

Відповідь від постачальника, про заданий товар та підготовка документів.

Б1579, Рис. 2 - Діаграма структур даних

Рис. 2 - Діаграма структур даних

Б1579, Рис. 3 - Розширена контекстна діаграма

Рис. 3 - Розширена контекстна діаграма