Распечатать страницу
Главная \ База готовых работ \ Готовые работы по экономическим дисциплинам \ Современные экономические теории \ 1940. Доповідь Основні праці Джона Бейте Кларка «Філософія багатства» та «Розподіл багатства»

Доповідь Основні праці Джона Бейте Кларка «Філософія багатства» та «Розподіл багатства»

« Назад

Код роботи: 1940

Вид роботи: Доповідь

Предмет: Сучасні економічні теорії

Тема: Основні праці Джона Бейте Кларка «Філософія багатства» та «Розподіл багатства»

Кількість сторінок: 7

Дата виконання: 2017

Мова написання: українська

Ціна: 100 грн

Вступ

Основні праці Джона Бейте Кларка «Філософія багатства» (1886), «Розподіл багатства» (1899)

Висновки

Список використаної літератури

Наприкінці XIX ст. з'являється своєрідний американський варіант теорії граничної корисності, засновником якого був професор Колумбійського університету Джон Бейте Кларк (1847 — 1938). Він народився в штаті Род-Айленд США.

Після закінчення Амхертского коледжу (США) навчався у європейських університетах Гейдельберга (Німеччина) і Цюріха (Швейцарія), хоча заодно двічі вимушений був переривати навчання, аби допомогти вести справи на належало сім'ї підприємстві.

Своїм вчителем історії та наставником з політичної економії вважав професора Карла Книса — однієї з родоначальників «історичної школи» Німеччини.

Економічна теорія Кларка по суті характеризувалася самостійним відкриттям граничної корисності і поширенням цього принципу на сферу розподілу, а також на сферу виробництва. Однак аргументація Кларка не була ані такою глибокою, ані такою витонченою, як у інших представників маржиналізму.

Дослідження Кларка будуються на основі закону граничної і спадної продуктивності, які говорять про те, що якщо при незмінній кількості робочих, додається додаткова величина капіталу, то вона приносить менший дохід порівняно з попередньою.

Важливо відзначити, що хоча теорія Кларка було досить революційною, як і вся маржиналістська теорія, на практиці вона мало використовувалася в силу своєї неповноти і недосконалості.

1. Горяїнова Л.В. Історія економічних вчень. - М.: Московський міжнародний інститут економетрики, інформатики, фінансів і права. - М., 2006. - 85 с.

2. Гусейнов Р., Горбачова Ю. Історія економічних вчень. - М.: Вища освіта. - 2005. - 252 с.

3. Історія економічних вчень / Під. ред. Автономова В., Ананьїна О., Макашевой Н. М.: Инфра-М .- 2005. - 784 с.

4. Калашников А. П. Сучасний маржиналізм: Критика теорії і практики. Київ, 2004р. - 237с.